FunX

Joseph zat 4,5 jaar onschuldig in een Marokkaanse cel

  1. Newschevron right
  2. Joseph zat 4,5 jaar onschuldig in een Marokkaanse cel
Vorige week kwam het boek ‘400 brieven van mijn moeder’ van Joseph Oubelkas uit. Het is het waargebeurde verhaal van een Nederlandse Marokkaan uit een Brabants dorpje die onterecht werd veroordeeld voor drugssmokkel. Woensdagochtend schoof Joseph bij Fernando aan in FunX Start om zijn verhaal te vertellen. Watskebeurd?
In december 2004 ging Joseph op zakenreis naar Marokko om kwaliteitscontroles uit te voeren voor een fruitgroothandel. Vlak voor de kerst wordt hij gearresteerd. Op het terrein waar hij tijdelijk werkte, was een bestelauto met daarin een ton hasj aangetroffen en volgens de Marokkaanse justitie had hij daar iets mee te maken. Zonder bewijs werd Joseph in de bak gegooid en tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens drugssmokkel.

Machteloos
Joseph: “De meest nare herinnering, is en blijft het moment dat ik tot 10 jaar cel werd veroordeeld. Dat dát zomaar heeft mogen en kunnen gebeuren zonder bewijs. Je zit dan tussen vier muren en je voelt je dan zo machteloos, dat is zo erg.. Stel je door groen licht rijdt en dat je even later wordt aangehouden door de politie. En dat de agent zegt ‘je krijgt een bekeuring voor het negeren van het rood licht’. Dan zeg je ‘helemaal niet meneer de politieagent, ik reed door groen’. En dan zegt hij ‘niets mee te maken’. Het is jouw woord tegen de zijne.”

Moederskindje
De 30-jarige Joseph is een rasoptimist en praat nu opgewekt en opgeruimd over zijn onterechte beschuldiging en zijn tijd in de bak. Voor hem staat één ding als een huis boven water: het contact met vrienden en familie en vooral de brieven van zijn moeder hebben hem door deze moeilijke tijd heen gesleept. Joseph: “Zonder de brieven van mijn moeder had ik het echt een stuk moeilijker gehad. Ik ben van nature al positief ingesteld en zie overal kansen. Maar als ik helemaal afgesloten was geweest van de buitenwereld was het echt een stuk moeilijker geweest.”

400
Na 4,5 jaar onterecht vastgezeten te hebben, wordt Joseph in juni 2009 uitgeleverd aan Nederland. Hij wordt direct vrijgelaten en heeft ook geen strafblad. Toen hij thuis kwam, zag hij de stapel brieven van zijn moeder liggen en besloot dat hij daar wat mee moest doen! Joseph: “Het zou zonde zijn om die 400 brieven van mijn moeder op een stapel te laten liggen, ze waren in de gevangenis mijn belangrijkste bezit. dus ik ben ermee aan de slag gegaan.”

Terwijl ‘400 brieven van mijn moeder’ de winkels uit vliegt, droomt Joseph van een carrière als schrijver. Hij heeft al ideeën voor twee nieuwe boeken!

Wil je het uur met Joseph Oubelkas terug luisteren? Dat kan hier!
{audio}http://download.omroep.nl/funx/blogs/funxstartjoseph.mp3{/audio}

Ster advertentie
Ster advertentie