FunX

Hulpverlener Yassine ziet toename huiselijk geweld: "Zoon slaat moeder vaker voor drugs"

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Hulpverlener Yassine ziet toename huiselijk geweld: "Zoon slaat moeder vaker voor drugs"

Het zijn extra moeilijke tijden voor slachtoffers van huiselijk geweld die door de quarantaines meer thuis moeten blijven. Hierdoor komt het geweld vaker of heftiger voor dan normaal, in sommige gevallen zelfs voor de eerste keer. In Start sprak Fernando met hulpverlener Yassine. Hij vertelde namens een vrouw die anoniem wil blijven over haar situatie. Sinds de coronacrisis heeft zij vaker te maken met mishandeling. Ze wordt namelijk regelmatig door haar 26-jarige zoon geslagen die geld voor drugs wil. Yassine vertelde meer over deze heftige situatie.

Yassin begeleidt slachtoffers huiselijk geweld: "Zoon slaat moeder voor drugs"

"Alleen maar erger"

Behalve een drugsverslaving, kampt de zoon ook met een verslechterde mentale gesteldheid. Daardoor doet hij gekke dingen om aan drugs te komen en bedreigt, intimideert en hij slaat zijn moeder om geld te krijgen. Volgens Yassine verergerde de situatie sinds de coronacrisis doordat zowel de vrouw als haar zoon nu vaker thuis zijn. Yassine spreekt de dader vaak en schetst een beeld van zijn situatie:

"Het is een jongen zonder vast adres die regelmatig bij zijn moeder thuis slaapt. Van aard is het een aardige en lieve jongen die twee jaar geleden in psychose raakte door zijn drugsverslaving. Daardoor kreeg hij de diagnose schizofrenie. Hij maakt continu gebruik van geweld thuis en overschrijdt eigenlijk elke grens die je zou kunnen bedenken. Het is een jongen die openstaat voor hulpverlening en open over zijn problemen praat. Zijn drugsgebruik is het probleem en we merken dat de situatie tijdens de coronacrisis alleen maar erger is geworden."

Moederhart

Voor de coronacrisis ging zowel de 26-jarige zoon als zijn moeder vaker de deur uit, waardoor ze elkaar minder tegen het lijf aan liepen. Doordat er nu minder mogelijkheden zijn om afleiding te zoeken en dagelijks bezig te zijn, valt de man vaker terug op zijn thuissituatie en maakt hij daar misbruik van. Ook bij zijn jongere broertje en zusje komt hij regelmatig over de vloer om geld te vragen. De moeder heeft nog geen aangifte gedaan en wil dat ook niet. "Ze durft en kan dat niet, omdat dat een stukje van haar moederhart is dat het niet toelaat. Ze heeft nog altijd de hoop dat het nog goed komt, omdat het een lieve en aardige jongen is van aard."

Huisbezoeken

Vanuit de organisatie waarvoor Yassine werkt, is hij betrokken bij het gezin. Hij ziet en spreekt zowel moeder als zoon en daarnaast ook de andere kinderen van het gezin. Ook tijdens de coronacrisis probeert Yassin hen zo goed mogelijk te begeleiden. "We houden de richtlijnen van het RIVM aan. Zo doen we ook huisbezoeken waarbij ik gesprekken voer met de moeder en haar kinderen. We richten ons voornamelijk op het hele gezin om de hele situatie goed in kaart te brengen. We proberen ons werk te blijven doen, maar het is zeker wel lastig in deze coronatijd. Daarom vind ik het belangrijk dat hier ook aandacht aan wordt besteed."

Ster advertentie
Ster advertentie