FunX

Mervet (27): ''Ik ben trots op mijn hijab, het dragen geeft me steun"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Mervet (27): ''Ik ben trots op mijn hijab, het dragen geeft me steun"

Vandaag is het de Internationale Dag van de Hijab, een veelbesproken kledingstuk dat wereldwijd door miljoenen vrouwen wordt gedragen. Een van hen is Mervet (27). In Jouw Stad vertelt ze wat het dragen van een hijab, waarmee ze helaas ook wordt gediscrimineerd, voor haar betekent. "Het is voor mij een powerstatement."

Mervet vertelt over haar hijab: "Mensen denken nog te vaak dat het onderdrukking is"

Discriminatie

Jammer genoeg leidt het dragen van een hoofddoek in Nederland nog te vaak tot ongelijke behandeling, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt. Dat merkte Mervet ook toen ze ging solliciteren voor een stage. "Ik werd gewoon letterlijk aangesproken op het feit dat ik een hoofddoek draag en dat die niet welkom is." Mervet was toen snel klaar met het gesprek. "Ik heb het zo professioneel mogelijk gehouden en gezegd dat ik het gesprek daarbij afsloot. Ik ben daar niet van gediend. Ik ben meer dan alleen m'n hoofddoek."

Ook Samia maakte iets soortgelijks mee. Zij vertelde hier eerder over aan FunX. "Mij werd verteld dat ze liever niet iemand aannemen met een hoofddoek. Ik had geen keuze, als ik daar stage wilde lopen, moest ik 'm afdoen." Haar verhaal lees je hier.

Meldpunt

Om deze en andere soorten van stagediscriminatie aan te pakken, komt Mervet op de Haagse Hogeschool in actie via een stagepunt. "Het is de bedoeling dat iedereen dezelfde kansen krijgt", vertelt ze daarover. "De Haagse Hogeschool zet zich daar fel voor in."

Studenten die discriminatie meemaken of zien gebeuren, kunnen dit bij het punt melden. Vervolgens worden er gesprekken gevoerd en wordt er naar een oplossing gezocht. "We merken dat het een gevoelig onderwerp is en dat niet iedereen zich durft te melden", aldus Mervet. "Daarom moedig ik iedereen aan om in gesprek te gaan, ook met school en organisaties. Het gebeurt nog veel te vaak, islamofobie is gewoon nog een ding. Daar moeten we vanaf."

Powerstatement

Mervet ziet graag dat het imago van de hijab wat positiever wordt. Er zitten volgens haar nog te veel vooroordelen en negatieve associaties aan vast, zoals onderdrukking. "Mensen denken nog vaak dat het vanuit huis moet, maar dat is allesbehalve zo. Ik doe het vrijwillig en voor mezelf. Ik vind het mooiste dat bij me hoort. Het geeft me steun."

Voor haar - en met haar vele andere vrouwen - staat de hijab juist voor kracht en zelfliefde. "Het is een stukje van mij waar ik ontzettend trots op ben. Het is een powerstatement." Ze hoopt dat mensen die weinig af weten van het bedekkende kledingstuk hier vaker over in gesprek gaan. "Vraag ernaar. Ik hoop dat het gesprek steeds meer op gang komt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie