FunX

Zola (31) reist naar Turkse Hatay om vermiste oom te zoeken en slachtoffers te helpen

foto: Een ingestort gebouw in Hatay (EPA) / Privéfoto Zolafoto: Privéfoto Zola
  1. Newschevron right
  2. Zola (31) reist naar Turkse Hatay om vermiste oom te zoeken en slachtoffers te helpen

Het dodental naar aanleiding van de aardbevingen in Turkije en Syrië is inmiddels al opgelopen tot meer dan 15.000 en hulp is hard nodig. De 31-jarige Zola reist daarom naar Turkije met haar vader. Ze bezoeken zijn geboorteplaats Samandağ, in de provincie Hatay, die hard is getroffen door de aardbevingen. In Start met Fernando vertelt Zola over familieleden die onbereikbaar zijn en over haar inzamelingsactie.

Zola (31) reist naar Turkse Hatay om vermiste oom te zoeken en slachtoffers te helpen

Oom en tante vermist

"Toen we het nieuws over de aardbevingen hoorden, drong het nog niet helemaal tot ons door wat er was gebeurd", vertelt Zola. "We beseften niet hoe erg de situatie was, omdat er wel vaker aardbevingen zijn in het gebied. Naarmate de dag vorderde werd het wel duidelijker hoe erg de ramp was."

De zorgen om hun familieleden werden steeds groter toen Zola en haar gezin meer beelden van de ramp ontvingen en verhalen hoorden van familieleden die in de provincie Hatay wonen. "De broer van mijn vader en zijn vrouw worden nog altijd vermist", vertelt Zola. "We verwachten dat ze onder het puin liggen van hun appartement, dat met de grond gelijk is gemaakt. Dat is heel heftig. Ze zijn nu bezig met graven, maar dat willen ze natuurlijk niet te hardhandig aanpakken. De hulpverlening kwam heel traag op gang, dus de graafmachines zijn pas gisteren aangekomen."

Giro555

Door de aardbevingen in Turkije en Syrië is het leven van tienduizenden mensen volledig verwoest. Wil je steun bieden en ervoor zorgen dat de inwoners genoeg medische zorg, voedsel, water en onderdak krijgen? Doneer dan nu via Giro555. Meer lezen over de laatste ontwikkelingen? Ga naar FunX.nl/giro555.

Geef nu

Lange reis

Door de machteloze situatie besloten Zola en haar vader twee vliegtickets naar Turkije te boeken. Ze stappen vandaag om 12.00 uur in het vliegtuig vanuit Nederland. Omdat het onmogelijk is om naar de provincie Hatay te vliegen, reizen ze eerst af naar Antalya, dat honderden kilometers ten westen van Hatay ligt. "We overnachten daar een nachtje en gaan daarna een reis van 10 uur maken met de auto", vertelt Zola. "Ik ga in de eerste plaats mee om mijn vader en familie te steunen. Het klinkt heel gek, maar we verwachten daar ook heen te gaan voor begrafenissen."

Inzamelingsactie

Inmiddels zijn Zola's broer en zus een inzamelingsactie gestart voor mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt en geld nodig hebben voor voedsel, onderdak of om de regio te verlaten. "We hebben door middel van Tikkies al bijna 15.000 euro opgehaald, maar alle extra donaties zijn uiteraard welkom. We willen het nu iets groter aanpakken, dus we zijn bezig met een GoFundMe. Houd ons in de gaten via @help.hatay, want daar delen we alle nieuwe informatie."

Het opgehaalde geld zal Zola's vader verdelen onder vrouwen in Samandağ. "Dat doen we in samenwerking met een broer van mijn vader, die in Samandağ een gekozen dorpshoofd is en iedereen kent daar", legt Zola uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie