Up 2 Date

Dodental opgelopen tot meer dan 15.000 door aardbevingen in Turkije en Syrië

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Dodental opgelopen tot meer dan 15.000 door aardbevingen in Turkije en Syrië

Het dodental in Turkije en Syrië als gevolg van de aardbevingen is inmiddels opgelopen tot meer dan 15.000. Volgens de Turkse autoriteiten wordt de kans steeds kleiner dat er overlevenden gevonden worden onder het puin en zal het aantal slachtoffers nog behoorlijk oplopen.

Syrische cijfers niet bekend

In Turkije zijn volgens de laatste cijfers 12.391 mensen omgekomen en 62.914 gewond geraakt. Nieuwe cijfers over het dodental in Syrië zijn (nog) niet bekendgemaakt, maar volgens de laatste schatting van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn er zeker 3480 mensen omgekomen. Volgens de organisatie zijn 1570 doden gevallen in het gebied dat in handen is van het autoritaire regime van Assad. In het rebellengebied in Noord-Syrië zouden tot nu toe minstens 1910 mensen om het leven zijn gekomen.

Hulp aan Syrië blijkt lastig

Inmiddels zijn er reddingsteams uit Europa en de VS actief in het rampgebied, maar hulp bieden in Noord-Syrië blijkt nog steeds lastig te zijn. Het grootste deel van dit deel van Syrië bestaat uit Koerden en Syriërs die zijn gevlucht uit andere delen van het land, vaak omdat ze in opstand zijn gekomen tegen het regime van al-Assad. Bashar al-Assad nam in 2000 de macht over van zijn vader, nadat Syrië al jarenlang onder de dictatuur van zijn vader leefde.

Het regime van al-Assad beperkt de toegang tot het gebied dat beheerst wordt door de rebellen en heeft een jarenlange geschiedenis waarbij hulpgoederen worden geblokkeerd, gestolen en ingezet voor eigen gewin. Om hulp in Noord-Syrië alsnog mogelijk te maken, werkt Turkije aan twee grensovergangen. Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavusoglu, gaat dat nog vrij moeizaam, omdat de schade aan de Syrische kant van de weg naar de Cilvegozu-overgang groot is.

'Niet elke redding is succesvol'

Het Nederlandse reddingsteam USAR heeft tot nu toe elf mensen van onder het puin gered in Turkije. Ook werd een hond gered dat onder brokstukken van een gebouw bedolven lag. "De reddingen motiveren de teamleden, maar er komt ook een hoop leed op het team af", laat het reddingsteam weten in een persbericht. "Niet elke redding is succesvol en soms kan vanwege de eigen veiligheid niet op worden getreden. Dat heeft impact, dus er is nu en bij terugkomst uitgebreid aandacht voor nazorg."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Giro555

Door de aardbevingen in Turkije en Syrië is het leven van tienduizenden mensen volledig verwoest. Wil je steun bieden en ervoor zorgen dat de inwoners genoeg medische zorg, voedsel, water en onderdak krijgen? Doneer dan nu via Giro555. Meer lezen over de laatste ontwikkelingen? Ga naar FunX.nl/giro555.

Geef nu

Ster advertentie
Ster advertentie