Up 2 Date

Hulp in Syrië verloopt moeizaam omdat regime toegang tot rampgebied beperkt

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Hulp in Syrië verloopt moeizaam omdat regime toegang tot rampgebied beperkt

Het redden van overlevenden onder het puin verloopt in Syrië moeizamer dan verwacht. Reddingswerkers hebben moeite met het bereiken van Noord-Syrië, omdat het autoritaire regime van Assad de toegang tot het gebied, dat beheerst wordt door de rebellen, beperkt.

Beperkte hulp

Momenteel wordt er voornamelijk in het gebied dat in handen is van het regime van Assad hulp geboden. Zo helpen ongeveer 300 Russische militairen met puinruimen en reddingswerk en heeft het Rode Kruis medisch materiaal gestuurd naar de hoofdstad Aleppo voor zo'n 100 patiënten. Ook zijn er meer hulpmiddelen onderweg naar de steden Latakia en Tartous.

Hulpgoederen geblokkeerd

Het Rode Kruis vraagt westerse landen om de sancties tegen Syrië op te schorten, zodat ze ongestoord hulp kunnen bieden. De sancties worden veel genoemd als reden waarom hulpgoederen het land niet in mogen, hoewel in de Europese Unie wel afgesproken is dat deze sancties geen gevolgen mogen hebben voor humanitaire hulp.

Dat noodhulp toch lastig is, komt vooral door het autoritaire regime dat wordt gevoerd door al-Assad. Het grootste deel van het getroffen gebied bestaat uit Koerden en Syriërs die zijn gevlucht uit andere delen van het land, vaak omdat ze in opstand zijn gekomen tegen het regime van al-Assad. Om dit deel te bereiken, moet al-Assad eerst toestemming geven. Hij heeft echter al een jarenlange geschiedenis waarin hij hulpgoederen blokkeert, steelt en inzet voor eigen militair gewin. Ook op dit moment beperkt hij de toegang tot Noord-Syrië.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Noord-Syrië moeilijk te bereiken

De Verenigde Naties zeggen alle "mogelijkheden te bestuderen" om medisch materieel te sturen naar het rebellengebied in het noorden van Syrië. Dat gaat momenteel echter lastig, omdat de enige grensovergang tussen Noord-Syrië en Turkije moeilijk te bereiken is door de bevingen. De VN wil dan ook proberen om vanuit het regeringsgebied in Syrië de oversteek te maken naar het rampgebied in het noorden.

Ruim 2270 doden in Syrië

Volgens het Syrische ministerie van Gezondheid en de hulpverleners van de Witte Helmen zijn ruim 2270 mensen omgekomen door de aardbevingen. Het aantal gewonden is inmiddels opgelopen tot zeker 39.000. Naar verwachting zal het aantal doden en gewonden nog verder oplopen. De Witte Helmen meldt ook dat zeker 1300 gebouwen deels verwoest zijn en 400 gebouwen volledig zijn ingestort.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Giro555

Door de aardbevingen in Turkije en Syrië is het leven van tienduizenden mensen volledig verwoest. Wil je steun bieden en ervoor zorgen dat de inwoners genoeg medische zorg, voedsel, water en onderdak krijgen? Doneer dan nu via Giro555. Meer lezen over de laatste ontwikkelingen? Ga naar FunX.nl/giro555.

Geef nu

Ster advertentie
Ster advertentie