FunX

Hoe je vanuit Nederland de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië het snelst kunt helpen

foto: Aardbevingsslachtoffers in het Turkse Hatay | EPA
  1. Newschevron right
  2. Hoe je vanuit Nederland de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië het snelst kunt helpen

De aardbevingen in Turkije en Syrië hebben inmiddels duizenden mensen het leven gekost en hulp is hard nodig in het getroffen gebied. Er is veel onduidelijkheid over wat de meest effectieve manier is om vanuit Nederland helpen. Nilgün Sahin van de Stichting Nederlands Turkse Vrijwilligers legt uit waarom het belangrijk is om gestroomlijnde hulp te bieden. Dat kan bijvoorbeeld via de samenwerkende hulporganisaties (SHO), die dinsdag Giro555 hebben geopend.

Onmogelijk om naar rampgebied te reizen

Heel veel particulieren en kleine organisaties zijn hun eigen inzamelingsacties gestart om voornamelijk kleding in te zamelen. Dat gebeurt uiteraard uit goede bedoelingen, maar het is momenteel niet de meest efficiënte manier om de slachtoffers te helpen. Door de grote schade die de aardbevingen hebben aangericht, is het op dit moment namelijk onmogelijk om naar het rampgebied af te reizen.

Veel verloren tijd

Hoe graag mensen ook met een vrachtwagen vol gedoneerde spullen naar het getroffen gebied willen, het is door de omstandigheden niet te doen. Wie spullen wil doneren aan kleine organisaties moet er rekening mee houden dat het waarschijnlijk nog weken gaat duren voordat de spullen daadwerkelijk bij de slachtoffers terechtkomen. Het is niet verkeerd om spullen te doneren, maar het is dus een oplossing voor de lange termijn.

"Mensen die organisaties goederen willen doneren, wil ik vriendelijk verzoeken om geen troep te leveren. Dat is niet oneerbiedig bedoeld", benadrukt Nilgün. Ze legt uit dat de donaties - zodra ze eindelijk arriveren in de getroffen gebieden - eerst gesorteerd moeten worden door honderden vrijwilligers. Dat is dus nodig, omdat veel mensen ook onbruikbare spullen doneren. "Dat is eigenlijk verloren tijd, geld en energie", aldus Nilgün. "Het beste is om de krachten te bundelen en alles vanuit één, maximaal twee organisaties te coördineren. Het enige wat we op dit moment vanuit Nederland kunnen doen, is geld doneren."

Geld doneren

Het is nu, op korte termijn, effectiever om geld te doneren aan de samenwerkende hulporganisaties (SHO), die dinsdag Giro555 hebben geopend voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Die reizen daadwerkelijk af naar het rampgebied en kunnen door de gelddonaties de slachtoffers ter plekke sneller voorzien van primaire behoeften, zoals tenten, heaters, medisch materiaal en voedsel.

Wanneer de grote hulporganisaties vertrekken uit het rampgebied is het belangrijk om de slachtoffers te blijven helpen. Organisaties als de Stichting Nederlands Turkse Vrijwilligers zamelen daarom geld in om op een later moment af te reizen naar het rampgebied. "Zodra het kan, wil de stichting naar de regio afreizen zodat het geld bij de juiste mensen terechtkomt. Dat kan alleen door zelf ter plekke aanwezig te zijn", vertelt Nilgün. "Wij zorgen ervoor dat we bij groothandels nieuwe spullen inkopen en dat het bij de slachtoffers terechtkomt."

Giro555

Door de aardbevingen in Turkije en Syrië is het leven van tienduizenden mensen volledig verwoest. Wil je steun bieden en ervoor zorgen dat de inwoners genoeg medische zorg, voedsel, water en onderdak krijgen? Doneer dan nu via Giro555. Meer lezen over de laatste ontwikkelingen? Ga naar FunX.nl/giro555.

Geef nu

Ster advertentie
Ster advertentie