FunX

Sjoerd (18) is servicemonteur in het ziekenhuis: "Zonder ons zou het een chaos zijn"

  1. Newschevron right
  2. Sjoerd (18) is servicemonteur in het ziekenhuis: "Zonder ons zou het een chaos zijn"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week vertelt de 18-jarige Sjoerd zijn verhaal.

INKOMEN/UITGAVEN

Naam: Sjoerd
Leeftijd:18
Studie: Mavo-diploma
Werk: Servicemonteur
Woonsituatie: Bij ouders
Netto inkomen: €1550 (exclusief toeslagen)
Nu op betaalrekening: €900
Spaarrekening: €6000
Schulden: geen

Maandelijkse vaste lasten:

Kostgeld: €200
Telefoon: €30
Zorgverzekering: €120
Auto van de zaak (verzekering, wegenbelasting en benzine): €250
Netflix: €10
Spotify: €10
Totaal: €620

Hey Sjoerd, jij werkt als servicemonteur in het ziekenhuis, wat moet ik me daarbij voorstellen?
"Dat klopt. Ik zit in het gebouwbeheer. Ik doe dus het onderhoud en los storingen op. Dat kan bijvoorbeeld gaan om het maken van een vaatwasser tot het oplossen van een storing aan een warmtepomp. Eigenlijk overal waar een stekker aan zit."

Hoe beïnvloedt de coronacrisis jouw werk?
"Ik vind het best wel geweldig hoe we het nu doen. We werken nu met 2 teams van 2 monteurs in het veld, in plaats van 4 tot 6. Mocht er een besmetting in ons team zijn, dan willen we niet dat het hele team tegelijkertijd uitgeschakeld is."

Als je aan zorgpersoneel denkt, denk je al snel aan artsen en verpleegkundigen. Ik denk dat er maar weinig mensen stil staan bij de hele techniek daarachter?
"Ik lees op internet inderdaad veel verhalen over de zorg, maar aan de technici van het ziekenhuis wordt weinig aandacht besteed. Dat is jammer. Zonder ons zou het een chaos zijn in het ziekenhuis! Hoe de IC-afdeling bijvoorbeeld nu ingericht is, daar komt heel veel techniek bij kijken. Gelukkig krijg ik van mijn eigen vrienden en familie wel een applausje."

Krijg jij ook wat mee van de heftige situatie op de IC?
"Jazeker. Maandag heb ik bijvoorbeeld de hele middag op de IC moeten werken. Je moet dan allemaal bescherming aan: een mondkapje, bril, haarnetje, je bent helemaal ingepakt. Als je kijkt hoe het daar aan toe gaat... De mensen die je op de IC ziet liggen kunnen echt helemaal niks meer. Dat vond ik wel pittig om te zien."

Wat moest je voor werk doen op de IC?
"De druk-gesluisde kamers (isolatiekamers) finetunen. Bij dat soort kamers heb je twee apparaten zitten die alles meten. Die gaan soms kapot. En ze moeten goed ingesteld staan. Maar vorige week was er bijvoorbeeld ook een vaatwasser kapot op de corona-afdeling. Het kan dus van alles zijn. Die afwisseling vind ik juist wel leuk."

Is dat ook de reden dat je in het ziekenhuis bent gaan werken?
"Ja, deels. Ik werkte eerst bij een bedrijf dat ketels plaatst bij particulieren. Ik wist al snel dat het niets voor mij was, dus ik schreef me in bij een detacheringsbureau. Zij legden mij toen deze baan voor. Ik vond het wel interessant en besloot een dagje mee te lopen en toen was ik meteen verkocht."

Ben je blij met je salaris?
"Ik ben best wel tevreden. Ik krijg naast mijn salaris ook allerlei toeslagen. Om de paar weken heb ik storingsdienst, dan kan ik de hele week gebeld worden. Ik krijg daar een standaardbedrag van 180 euro voor. Vorige week had ik toevallig zo'n dienst, toen heb ik 64 uur gewerkt. Die overuren worden ook uitbetaald. k krijg 150% uitbetaald op zaterdag en 200% op zondag."

Ben jij bang om je baan kwijt te raken door de coronacrisis?
"Ik hou me daar niet eens mee bezig. Ik denk dat ze niet eens zonder mij kunnen. Ik heb inmiddels mijn eigen specialiteiten. Ik heb kennis over installaties die anderen niet hebben."

MONEY MOVES
Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Meer Money Moves? Je kunt alle artikelen hier terugvinden.

Ster advertentie
Ster advertentie