FunX

"Syriëgangers doen wat Westen niet durfde"

  1. Newschevron right
  2. "Syriëgangers doen wat Westen niet durfde"
CritiX stond maandagavond in het teken van Syrië, naar aanleiding van het interview in Nieuwsuur met de Nederlandse ex-beroepsmilitair Yilmaz. Hij heeft zijn koffers gepakt om in Syrië jonge jongens op te leiden en zo het land te beschermen.


Zarayda besprak gisteravond de actie van Yilmaz in Syrië met de stelling: 'Iemand als Yilmaz doet de situatie in Syrië meer kwaad dan goed'. Uiteindelijk was twee derde van de FunX luisteraars het oneens met de CritiXstelling.



Goed hart
Verslaggever Jan Eikelboom was betrokken bij de aflevering van Nieuwsuur en vertelt dat jongeren naar Syrië gaan, omdat de wereld niet ingrijpt. "Ik denk dat het mensen zijn met een goed hart, met hele goede bedoelingen die daar naartoe gaan om Syriërs te redden." Als het Westen had ingegrepen, dan hoefden jongens als Yilmaz volgens Jan niet naar Syrië te komen: "Ze doen de situatie meer kwaad dan goed, maar het Westen heeft ook niets gedaan. "Het Westen heeft Syrië in de kou laten staan waardoor ruimte is ontstaan voor extremisten."

Democratie?
Jongeren als Yilmaz reizen af naar Syrië, maar volgens Jan zitten Syriërs niet te wachten op hun komst omdat ze een andere agenda hebben. Zo willen de jongeren volgens Jan een islamitische staat opzetten en zijn ze tegen democratie. De strijd in Syrië is juist begonnen, omdat mensen meer vrijheid en democratie eisten. "Het Westen wil de oppositie wel helpen, maar daarmee helpen ze Al Qaeda en dat wil niemand."



Doden
Acteur Fehd El Ouali zegt dat hij de reis naar Syrië heel goed begrijpt uit een humanistisch oogpunt. "Als we even niet kijken naar het islamitische, dan gaat het om mensenlevens. Kinderen, jongeren, vrouwen, niet honderden of duizenden maar honderdduizenden. Ik vind het dapper dat hij die stap heeft genomen en liet zijn beweegredenen zien. Ik ziet hier op de bank en ga kapot omdat er honderdduizenden mensen al twee jaar dood gaan."



Ster advertentie
Ster advertentie