FunX

Natuurpark van Jandino verwoest na overstromingen op Curaçao: "We komen sterker terug"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Natuurpark van Jandino verwoest na overstromingen op Curaçao: "We komen sterker terug"

Vorige week had Curaçao te maken met hevige regenval. Als gevolg daarvan kampte het eiland met grote overstromingen die vooral in het westen van het Caribische eiland veel schade heeft aangericht. Ook het natuurpark van Jandino is niet gespaard gebleven. De comedian sprak vanochtend met Fernando en legde uit wat hij aantrof toen hij in het park aankwam.

Video niet beschikbaar

"Helemaal weggevaagd"

Wie Jandino op sociale media volgt, weet dat hij zich onvermoeibaar heeft ingezet om van het natuurpark Hòfi Mango een toeristische trekpleister te maken. Bezoekers konden er genieten van de unieke Curaçaose flora en fauna. Sinds vorige week is er echter niets meer over van die natuurlijke schoonheid in het natuurpark. "Ons park grenst aan de mond van een vallei", vertelt Jandino in de ochtendshow. "Wat er nu is gebeurd, is dat er dammen zijn gebroken en specifiek in ons park kwamen drie overstromingen samen en dat heeft het gebied letterlijk met de grond gelijkgemaakt."

Volgens de FC Kip-oprichter is ook de infrastructuur in Hòfi Mango volledig verwoest. Zo zijn de bruggen en looppaden compleet onbruikbaar geworden. "Bankjes, irrigatiesystemen en alle tuinen die we niet zo lang geleden hadden aangelegd: het is allemaal weg en het is ontzettend sneu. We hebben ons eigen geld hierin gestoken, omdat we geloven in Curaçao, maar alles is helemaal weggevaagd."

"Je kan alleen maar huilen"

Naar eigen zeggen was Jandino compleet verslagen toen hij het natuurpark met zijn eigen ogen zag. "De eerste dag kun je alleen maar huilen en denken: hoe dan? Het klinkt gek, maar die plantjes, pauwen en herten worden bijna je kinderen. Het is bijzonder om te zien hoe die planten uitgroeien tot bomen, maar nu is alles weg."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Watermanagement

Niet alleen voor Jandino is het erg, maar ook voor de mensen in de omgeving van de overstromingen is de schade groot. Zo vertelt hij dat het interieur van veel woningen zijn verwoest door het natuurgeweld. Ondanks de immense schade houdt Jandino het hoofd omhoog en werkt hij nu al aan een herstelplan voor het park. "Ik heb een uitvoerig gesprek gehad met de minister-president van Curaçao en mijn team. We zijn nu ook vastberaden het probleem van watermanagement op het eiland aan te pakken. We hebben nou eenmaal veel water op het eiland en daar komt ook nog bij dat mensen bouwen op plekken waar helemaal niet gebouwd mag worden. We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen in deze situatie."

"Komt sterker terug"

Voor nu is Jandino helaas genoodzaakt om zijn park te sluiten, maar hij verzekerd iedereen ervan dat Hòfi Mango sterker terug zal komen. "Uiteindelijk zul je zien dat onze park nog groter en mooier terugkomt. De educatie van watermanagement krijgt ook een plekje in het park. Dat is ook gewoon nodig. We hebben een overstroming gehad die alles heeft vernield, maar ook een tsunami aan positivisme gehad. We moeten opstaan en onze tranen vegen en met diezelfde modder gaan we verder bouwen aan een imperium."

Ster advertentie
Ster advertentie