FunX

"Liever geen Cito-toets voor schooladvies"

  1. Newschevron right
  2. "Liever geen Cito-toets voor schooladvies"
CritiX stond maandagavond in het teken van de veelbesproken cito-toets, het tentamen dat een groot deel van je toekomst heeft bepaald. Tegenstanders zeggen dat ieder kind anders leert en dat het maar een momentopname is. Zarayda onderzocht in CritiX of ze gelijk hebben met de stelling: ‘De cito-toets is de juiste manier om je schooladvies te bepalen.’ Met een overweldigend percentage van 84,6% lieten FunX luisteraars blijken dat ze het massaal oneens zijn met de stelling.



Momentopname
Waar andere leraren lelijke dingen aanhoren of propjes naar hun hoofd krijgen, willen leerlingen juist met Meester Bart gezien worden omdat ze shine pakken. De Jay Z van het OSB is tegen de cito-toets en noemt het een momentopname: "Zo'n leerling heeft er al jaren basisschool op zitten en dan wordt er even in drie dagen gekeken op welk niveau zo'n leerling zit. Ze kijken niet naar stress of faalangst."



Oplossing
Antropoloog Mitchell Esajas legde Zarayda in CritiX uit hoe het komt dat Nederland één van de meest complexe onderwijssystemen heeft: "Kinderen worden in Nederland al vroeg in hokjes gestopt." Volgens Mitchell zijn er heel veel factoren van invloed zijn op de vroege toetsing. Hij denkt dat een toets op later leeftijd, met andere factoren zoals creativiteit en ondernemerschap, een realistischer beeld geeft.

Ster advertentie
Ster advertentie