FunX

Hoe overleef je de week met maar veertig euro?

  1. Newschevron right
  2. Hoe overleef je de week met maar veertig euro?

Hoeveel geef jij uit in een week? Ben jij een big spender, moet jij elk dubbeltje omdraaien of heb je eigenlijk geen idee wat je uitgeeft? FunX-dj Sander en producer Nathalie gaan deze week de uitdaging aan om van van hetzelfde bedrag te leven als mensen in de schuldsanering. Zij ontvangen gemiddeld 50 euro en moeten daarmee de week door te zien komen.

Experiment

Deze werkweek moeten Sander en Nathalie van 40 euro leven. Het bedrag dat mensen gemiddeld in de schuldsanering per week ontvangen is 50 euro per week, de 7/11-show is 4 dagen per week, vandaar dit gereduceerde bedrag. "We worden creatief nu", vertelt Nathalie over hoe ze het deze week gaat aanpakken. Sander is het daarmee eens. Hij heeft al wat boodschappen ingeslagen en is van plan om voor meerdere dagen te koken.

Je kunt je afvragen of je nu echt voelt hoe het is om van zo weinig geld te leven als je het maar een of twee weken ervaart. Maar het gaat voor Sander en Nathalie om de bewustwording. Ze willen met hete experiment aandacht vragen, actie ondernemen en de taboesfeer rondom de schuldsanering wegnemen.

Isolement

Sander en Nathalie kunnen voor hun experiment wel wat tips gebruiken en daarom spraken ze met politica Ellen Verkoelen. Zij ging deze uitdaging afgelopen zomer al aan en leefde twee weken lang van 50 euro per week. "Het zwaarste was het reizen. Het eten valt wel mee. Iedereen denkt dat je geld tekort gaat komen met voedsel, maar dat valt wel mee. Je kunt vooral slecht voedsel krijgen voor weinig geld. Het grootste drama is hoe je van a naar b komt. Ik heb alles op de fiets gedaan. En dan is Rotterdam groot, hoor."

Ellen deed de challenge in de zomerperiode en werd toen bewust van het isolement waarin je terechtkomt als je weinig geld hebt. "Het was vakantieperiode, dus prachtig weer. Iedereen zat buiten op terrasjes, helemaal gezellig." Een hapje buiten de deur eten zat er voor Ellen niet in: "Vergeet het maar." Je kunt niemand uitnodigen, je kunt nergens naartoe gaan, wellicht verlies je daarom ook je vrienden en dus kom je in een enorm isolement.

"Zorg dat je een fiets hebt, dan kun je nog overal komen. En om het contact te onderhouden, kun je fietsen naar de bibliotheek. Met deze kou kun je daar naartoe. Dat zijn de dingen waar je het op moet gaan zoeken. Je gaat echt een totaal andere wereld in."

Boodschappen halen

Ervaringsdeskundige en budgetcoach Jennifer Elmzoon heeft ook wat tips voor Sander en Nathalie. "Ga naar goedkope supermarkten. Ga rond sluitingstijd, want dan kan je soms gratis brood meenemen. Voordat je naar de supermarkt gaat, maak een boodschappenlijst en houd je er aan. Je kan niet meer random dingen kopen. En kook voor meerdere dagen."

OP JE MONNIE

Heb je schulden? En lijkt het alsof er geen licht is aan het einde van de tunnel? Je bent niet de enige! Het schuldensysteem is fucked up en soms heb je misschien het gevoel dat je niet gehoord wordt, maar FunX is er voor je. Samen met jou wil FunX de schuldenproblematiek in Nederland aanpakken en daarom zet FunX zich met het project #opjemonnie een jaar lang in voor jongeren met schulden.

Ster advertentie
Ster advertentie