Naar homepage
FunX

Gilberto Morishaw verbindt Caribische Nederlanders in coronatijd

foto: Gilberto Morishaw
  1. Newschevron right
  2. Gilberto Morishaw verbindt Caribische Nederlanders in coronatijd

Tijdens deze coronacrisis is het belangrijker dan ooit om met elkaar in verbinding te blijven. Student Bestuurskunde Gilberto Morishaw, geboren op Curaçao en wonend in Den Haag, heeft daarom het project Keda Kas opgezet. Daarmee wil hij alle inwoners uit het Koninkrijk der Nederland verbinden: zowel de inwoners van ons kikkerlandje, als die van de eilanden. In de TopiX-podcast vertelt hij daarover: "Dit is het moment waarop we echt een verschil kunnen maken. We kunnen de toekomst veranderen door te organiseren en samen te komen."

'één land'

Gilberto vindt het belangrijk dat mensen beseffen dat ook Aruba, Curaçao en Sint Maarten bij het Koninkrijk der Nederlanden horen. En dan zijn er nog de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba, die bijzondere gemeenten van Nederland zijn. Hij vindt het jammer dat de eilanden niet genoemd worden tijdens bijvoorbeeld persconferenties over het coronavirus. "We zijn in principe één land. In andere gelegenheden worden we als één koninkrijk gezien."

Van elkaar leren

Volgens Gilberto is het een gemiste kans dat de eilanden en Nederland niet vaker van elkaar leren. "Ik heb heel vaak het gevoel dat de eilanden alleen worden benoemd als het slecht gaat of als er iets mis iets. Maar er is niet echt aandacht voor de goede dingen die gedaan worden." Volgens hem kan Nederland een voorbeeld nemen aan de snelle actie die de eilanden ondernamen met betrekking tot de coronacrisis, waardoor de besmettingscijfers daar tot nu toe relatief laag zijn.

"Wij krijgen alles te leren over 'Nederland het moederland' en de geschiedenis. Wij hebben een volledig beeld van wat er speelt binnen het koninkrijk, terwijl dat andersom niet geldt."

KEDA KAS

Gilberto geeft aan dat de coronacrisis op een bepaalde manier de bewoners van de verschillende delen van het koninkrijk dichter bij elkaar brengt, omdat we allemaal door een soortgelijk proces gaan. "Het is een soort groepstrauma. Dat betekent dat we hetzelfde voelen." Met het digitale platform Keda Kas, wat letterlijk 'blijf thuis' betekent, wil hij dat bevorderen door mensen op de eilanden te informeren over de coronacrisis, maar vooral door mensen met elkaar te laten laten connecten. "Je verbonden voelen is superbelangrijk, juist nu!"

Grotere afstand

Desondanks wordt de fysieke afstand tijdens de crisis groter, omdat reizen niet meer mogelijk is. Om die reden is het voor veel mensen in Nederland met familie op de eilanden nu zwaar. Ze zijn ver weg van hun familie en vrienden, zo ook Gilberto: "We kunnen niet op bezoek gaan. De impact op de mentale gezondheid van internationale studenten die hier in Nederland wonen is groot. Je kan niemand even een knuffel geven!"

Petitie

Gilberto is naast Keda Kas een petitie gestart voor meer solidariteit in het koninkrijk. Daarin roept hij op tot meer hulp vanuit het Nederlandse kabinet voor de Caribische delen. Die hebben dat nu namelijk hard nodig, zoals ook Jandino al aankaartte. De eilanden zijn namelijk voor een groot deel afhankelijk van toeristen, die nu niet kunnen komen omdat de grenzen dicht zijn. Veel mensen raken daarom werkloos en hebben nog meer moeite om rond te komen. "In een tijd van crisis is het belangrijk om te horen: 'jij bent belangrijk'", aldus Gilberto.

Ster advertentie
Ster advertentie