FunX

Wat weet jij van de Molukkers? #VerzwegenGeschiedenis

  1. Newschevron right
  2. Wat weet jij van de Molukkers? #VerzwegenGeschiedenis

Wat hebben Giovanni van Bronckhorst, Jim van Yellow Claw en Jiggy Djé met elkaar gemeen? Hun Molukse roots natuurlijk! Op school hebben we les gehad over de Tweede Wereldoorlog en de Franse revolutie, maar dat zijn niet de enige verhalen die ertoe doen. Wat weet jij bijvoorbeeld van de Moluks-Nederlandse geschiedenis? Onze toffe reporter Gerrit Derine ging in een bijzonder straatreport testen wat Rotterdammers weten over zijn verzwegen geschiedenis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Leven in een oud-concentratiekamp

Gerrit Derine kwam zelf in 1950 aan in Nederland vanuit de Molukken. Hij was destijds pas twee jaar oud. Bij aankomst werden ze in een oud-concentratiekamp geplaatst nabij Vught. Het klinkt misschien bizar, maar voor Gerrit en andere kinderen was dat een fijne tijd, omdat ze niets afwisten van de problemen die hun ouders hadden: "Onze ouders hebben daar heel wat jaartjes gewoond, maar voor de kinderen was het een prettige tijd", zegt Gerrit. "Voor ons was het lang leven de lol. Wij gingen knikkerden, maar onze ouders dachten dat ze teruggingen naar Indonesië. Die belofte was ooit gedaan door de Nederlandse regering, maar is nooit nagekomen."

Verzwegen Geschiedenis

De straatreport met de Moluks-Nederlandse Gerrit Derine maakt onderdeel uit van project Verzwegen Geschiedenis. FunX, De Correspondent en The Black Archives gaan daarin op zoek naar persoonlijke, onvertelde verhalen uit jouw familiegeschiedenis. Ook die horen bij het Nederlands verleden en dus in de geschiedenisboeken!

Ster advertentie
Ster advertentie