FunX

Sahil roept op tot een Filtervrije Week: "Wie houden we voor de gek?"

foto: Effecten en filters op Instagram
  1. Newschevron right
  2. Sahil roept op tot een Filtervrije Week: "Wie houden we voor de gek?"

Instagramfilters kunnen leuk zijn, maar eerlijk is eerlijk: echt realistisch is het niet. Sahil van het programma Make Holland Great Again is helemaal klaar met al die zogenaamd perfecte plaatjes op Instagram en heeft daarom de Filtervrije Week in het leven geroepen. Hiermee vraagt hij influencers en andere Instagramgebruikers om deze week alleen maar foto's zonder filter te posten. Aan Sander in 7/11 vertelde hij er meer over. "We lijken er niet op, dus wie houden we voor de gek?"

Schadelijk

Vollere lippen, een egale bruine huid of zelfs een compleet andere gezichtsvorm: zo'n filtertje kan met één klik voor een behoorlijke transformatie zorgen. Het gebruik ervan lijkt misschien onschuldig, maar volgens Sahil kan het serieuze gevolgen hebben: "We worden er onzeker van. Het ideaalbeeld wordt heel onrealistisch. Voor degenen die al onzeker zijn over hun uiterlijk, kan het ook schadelijk zijn om al die foto's telkens te zien."

Permanente filter

Sahil legt uit dat uit onderzoek blijkt dat wanneer je continu wordt geconfronteerd met 'ideale plaatjes', je hersenen op een gegeven moment echte en gefabriceerde foto's niet meer van elkaar kunnen onderscheiden. "Neppe foto's worden in je hersenen realiteit en daar gaan mensen op een gegeven moment naar handelen. Bij de plastische chirurg komen nu al mensen aan met een foto van zichzelf met een filter erop en dan zeggen ze: ik wil dit."

"De realiteit is mooi genoeg en daar zouden we blij mee moeten zijn."

#FilterFreeFriday

Om de realiteit een beetje terug te brengen op Instagram, roept Sahil daarom iedereen op om mee te doen met de #filtervrijeweek. Uiteindelijk hoopt hij het door te trekken naar een vaste #FilterFreeFriday. "Net zoals #ThrowbackThursday of #WomanCrushWednesday. Dat je aan het eind van de week zegt: het is mooi geweest, het weekend kan nu écht beginnen."

A.s. woensdag zie je om 20:20 uur op NPO 3 wat Sahil heeft ontdekt over de invloed van Instagramfilters in Make Holland Great Again.

Bron hoofdfoto: sasha_soul_art, francinyehlke, michellesalasb, francesca.lodo, sofia_suecun, carajourdan

Ster advertentie
Ster advertentie