FunX

Suzan (27): "Mooi zijn scoort op Instagram, maar mijn werk draait om zelfexpressie"

  1. Newschevron right
  2. Suzan (27): "Mooi zijn scoort op Instagram, maar mijn werk draait om zelfexpressie"

"Ik kreeg op mijn 21e een spiegelreflexcamera, maar was eigenlijk altijd al bezig met fotograferen. Ik deed een cursus en ging het ook op mijn werk, waar ik online marketing en social media deed, toepassen. Daar kreeg ik regelmatig kritiek en ik wilde er toen eigenlijk mee stoppen. Met een vriendin heb ik toen een bedrijf opgericht, maar we botsten en er was veel geroddel. Zij is toen uit het bedrijf gestapt, een week nadat ik m'n baan had opgezegd om me fulltime in het bedrijf te storten.

Daar ben ik erg van geschrokken. Ik zat echt met m'n handen in het haar en was zo verdrietig. Maar m'n vader zei toen: 'waarom ga je niet fotograferen? Dat vind je superleuk en daar zie ik je op korte termijn wel geld mee verdienen'. Ik heb toen een actie op LinkedIn gezet en toen is het balletje gaan rollen. Ik ben bij een camerawinkel gaan werken om meer te leren en ging daarnaast fotograferen. Dat ging goed, maar toch werd onverwachts m'n contract niet verlengd. Ik ben uiteindelijk superblij dat het is gebeurd, want anders had ik nooit zulke groei doorgemaakt. Sinds april vorig jaar werk ik nu fulltime voor mezelf.

Ik heb het meeste affiniteit met mensen fotograferen. Het contact met mensen, hun verhalen horen, daar een mooi beeld van maken en ze vervolgens krachtig wegzetten, vind ik heel leuk. Ik vind het heel belangrijk om mezelf te kunnen zijn en ook dat anderen dat kunnen zijn. Ik ben nu heel veel bezig met diversiteit. Dat is nu natuurlijk trending, maar eigenlijk is het nog niet inclusief genoeg. Ik zoek mensen die niet standaard zijn en die wil ik dan op een unieke manier fotograferen. Soms vinden mensen het heel spannend en als er dan toch een leuke foto uitkomt, geeft me dat voldoening. Dat iemand zichzelf terugziet op een foto en denkt: 'wow, ben ik dit?'

Ik werk ook veel met influencers, maar ik heb minder affiniteit met de foto's die ik voor hun maak. Het scoort op Instagram, maar mijn eigen stijl is meer eigenzinnig. Aparte foto's met gekke concepten die ik uit eigen initiatief maak, krijgen veel minder likes. Daar loop ik soms wel tegenaan. Ik merk dat ik mezelf soms te veel kan laten leiden door wat iedereen mooi vindt. Mijn eigen vrije werk voor mijn portfolio is wat rauwer. Dan draait het niet om mooi zijn, maar om zelfexpressie en individualiteit.Ik heb heel lang geprobeerd te leven naar de maatstaven van anderen. Ik heb heel veel kritiek gehad, zovan: 'als je dit nou anders doet, verdien je meer geld'. Nu probeer ik daarvan los te breken en niet te veel te denken aan wat mensen willen zien. Maar op een gegeven moment moet je wel die afweging maken, want je moet toch geld verdienen.

Het liefste wil ik naar het buitenland, want ik merk dat er hier in Nederland een bepaalde top is en als je die eenmaal bereikt hebt, is dat het ook. Ik denk dat er in de VS meer ruimte is voor apartere shoots. Ik wil dus het liefst verhuizen, maar het is heel lastig om een visum te krijgen. Aan anderen die van hun passie hun werk willen maken, wil ik meegeven: gewoon doen. Er zijn altijd mensen die meningen hebben, zeker in het begin ook uit je omgeving. Maar je moet blijven geloven en zoveel mogelijk proberen. Vergelijk je niet met mensen die al jaren bezig zijn. Je moet ergens beginnen."

- Suzan (27)

CLOSE UP

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie