FunX

Blackface voor het goede doel

  1. Newschevron right
  2. Blackface voor het goede doel
Is dat Zwarte Piet? Néé! Niet alleen schoorsteenvegers in Nederland zien er nogal blackfaced uit, ook Belgische weldoeners dossen zich koloniaal uit. Les Noirauds (De Donkeren) zamelen in Brussel jaarlijks geld in voor minder bedeelde kinderen. Superlief. Maar tegelijkertijd ook enigszins aanstootgevend.


Oorpsrong
Anders dan in Nederland, komen ze in België gewoon uit voor de Afrikaanse inspiratie voor donkere kindervrienden. Zo valt op de officiële site van Les Noirauds te lezen: "Wij werden opgericht in 1876, in de ontdekkingsperiode van Afrika dus. We beelden Afrikaanse mensen van stand uit, om de anonimiteit van de inzamelaars te waarborgen."

Opschudding
De inzamelingsactie vindt dus al héél wat jaren plaats maar pas dit jaar ontstond er opschudding, valt er in het Algemeen Dagblad te lezen. Vooral omdat de Belgische vicepremier Didier Reynders meedeed aan de actie (omslagfoto). Hij ziet niet in wat er zo erg aan is. Niet alleen gaat het om liefdadigheid volgens Reynders, die ook minister van Buitenlandse Zaken is, Les Noirauds is ook nog eens... Traditie.



Wereldvreemd
Volgens Wouter van Bellingen van het Belgische Minderhedenforum, is de traditie niet meer aanvaardbaar in de 21e eeuw: "Maar België is daar nog altijd wereldvreemd in." Peter Bouckaert, van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, tweette Reynders: "Ik heb een vraag: doet u die blackface-outfit ook aan bij uw volgende meeting met Afrikaanse leiders? Schaam u!"

Wat vind jij?
Ongepast en onnodig, die schmink? Overdreven, die commotie? Opzettelijk kwetsend van de deelnemers of onwetend en naïef?

Ster advertentie
Ster advertentie