FunX

'Ook de Nederlandse mode-industrie kent nog niet genoeg diversiteit'

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. 'Ook de Nederlandse mode-industrie kent nog niet genoeg diversiteit'

Anna Wintour (70), de hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue, erkende onlangs dat ze niet genoeg gedaan heeft om zwarte medewerkers en ontwerpers te promoten. Ze beloofde dat ze er bij Vogue echt iets aan wil en gaat veranderen. Maar hoe zit het met de modewereld in Nederland. Hoe ver zijn wij qua diversiteit? Fernando besprak het in Start met hiphopjournalist en fashion stylist Emy el Ghalbzouri die voor grote fashion magazines werkte als Vogue Nederland en Glamour.

'Ook de Nederlandse mode-industrie kent nog niet genoeg diversiteit'

'Het kan niet zo doorgaan'

Volgens Emy is er een verandering binnen alle lagen van de Nederlandse modewereld nodig als het gaat om diversiteit. "Het is moeilijk om alle problemen aan te stippen, want er zijn er zoveel. Het gaat voornamelijk om de representatie van verschillende culturen, huidskleuren en etniciteiten. Het is gewoon heel erg moeilijk om mensen erop aan te spreken die al heel lang een bepaald systeem in stand hebben gehouden."

Black culture

Emy merkt dat veel stylisten en ontwerpers black culture gebruiken als inspiratie, maar het niet altijd de credits geven die het verdient. Ze legt uit:

"Sommigen hebben het als een natte dweil uitgewrongen. Dan vind ik ook dat je het de credits moet geven en dat je op zoek moet gaan naar de roots van de cultuur die je wilt vertegenwoordigen op dat moment. Je kan niet alleen de mooie dingen lenen en niet de credits geven aan de cultuur waar het vandaan komt. Het is niet realistisch.

Als blad heb je de verantwoordelijkheid om een samenleving te representeren zoals hij echt is op dit moment. Dat gebeurde gewoon niet, maar er is heel veel verandering aan het komen, ook in Nederland. Er zijn heel veel mensen die nu aan het hoofd staan van sommige bladen die daar echt veel mee bezig zijn. Zo kreeg ik ook de kans om mijn artikel over de BLM-beweging te plaatsen op Vogue.nl. Er zijn mensen die echt verandering willen."

Anna Wintour

Ook komt Emy terug op de uitspraken van Anna Wintour. Emy vindt namelijk niet dat alleen Anna verantwoordelijk gehouden moet worden voor het te weinig includeren van zwarte medewerkers en ontwerpers binnen het modeblad. "Anna Wintour is 70 jaar. Ze is een bejaarde, oude en witte vrouw die al zo lang aan het roer staat van een blad dat in al die tijd helemaal geen verandering heeft doorgemaakt. Maar zullen we het ook even hebben over alle stylisten en art directors die voor dat blad hebben gewerkt? Die zijn net zo medeplichtig. [...] Tuurlijk, Anna moet verantwoordelijk worden gehouden voor hoe zij te werk is gegaan, maar ik vind het een beetje te makkelijk dat de hele mode-industrie alleen over haar heen valt. Ze heeft het niet in haar eentje gedaan."

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie