FunX

Tessel (24) is biseksueel: "Ik dacht dat ik niet queer genoeg was"

foto: Studio Estella
  1. Newschevron right
  2. Tessel (24) is biseksueel: "Ik dacht dat ik niet queer genoeg was"

Biseksuele mensen kunnen te maken hebben met vooroordelen en uitsluiting. Dit gebeurt zowel binnen als buiten de lhbtqia+-gemeenschap. Intolerantie tegen biseksuele mensen noemen we bifobie. De 24-jarige Tessel weet er alles van, zij is namelijk biseksueel en heeft op basis daarvan te maken gehad met vooroordelen, uitsluiting en zelfs geweld. In de Mental Health Club-podcast vertelt ze Tannaz over haar ervaringen. Rozecoach Derek schoof ook aan. Samen gingen ze in gesprek over de mentale gevolgen van bifobie.

"Biseksualiteit bestaat niet"

Toen ze 18 was, realiseerde Tessel dat ze verliefd kan worden op zowel mannen als vrouwen. Een goede vriend zei haar echter dat biseksualiteit niet bestaat en dat ze misschien in de war was. "Ik nam het in eerste instantie voor waarheid aan. Ik had voornamelijk heteroseksuele mensen om me heen en had geen voorbeelden van biseksuele mensen gezien. Die vriend is zelf homoseksueel, dus ik zag hem als een soort autoriteit binnen de lhbtqia+-gemeenschap", aldus Tessel.

Twijfels

Dat een van haar beste vrienden haar seksualiteit ontkende, vond Tessel best naar. "Ik dacht dat ik iets van mezelf had ontdekt en dat ik daarmee een stap had gezet in een proces waarin ik mezelf leer kennen, maar zijn reactie zette me aan het twijfelen. Ik ging mijn eigen gevoelens bagatelliseren."

"Niet queer genoeg"

Toen ze naar de universiteit ging, ontmoette Tessel mensen met uiteenlopende seksualiteiten en genders. "Ik leerde mensen kennen die zich indentificeerden als biseksueel, panseksueel, queer, lesbisch, maar ook als non-binair. Toen dacht ik: er is dus veel meer dan alleen homoseksueel of heteroseksueel. Toch had ik het idee dat ik niet queer genoeg was."

Quote

Je bent ook biseksueel als je voornamelijk romantische relaties hebt met mannen, maar bijvoorbeeld ook seksuele aantrekkingskracht voelt tot vrouwen en non-binaire mensen.

Tessel

Er is geen 'biseksualiteitspolitie'

Tessel durfde zich pas veel later queer te noemen. "Pas toen ik gevoelens begon te ontwikkelen voor een vrouw dacht ik dat mijn biseksualiteit valide genoeg was om die term te claimen. Nu weet ik wel beter: je bent ook biseksueel als je voornamelijk romantische relaties hebt met mannen, maar bijvoorbeeld ook seksuele aantrekkingskracht voelt tot vrouwen en non-binaire mensen", vertelt Tessel.

"Ook als je alleen over vrouwen fantaseert mag je je biseksueel noemen. Er is geen biseksualiteitspolitie die tegen je gaat zeggen dat je niet biseksueel genoeg bent. As jij die term fijn vindt en bij je identiteit vindt passen, mag je die claimen en dat vind ik een bevrijdende gedachte", aldus Tessel.

Mentale gevolgen

Volgens rozecoach Derek kan het ontkennen van het bestaan van biseksualiteit impact hebben op je mentale gezondheid. "Je kan het gevoel krijgen dat je er niet toe doet en dat kan grote mentale gevolgen hebben. Denk aan een lage zelfwaardering en zelfvertrouwen, maar ook depressiviteit." Volgens Derek is het dan ook belangrijk om aandacht te schenken aan het feit dat seksualiteit verschillende vormen kan aannemen.

Quote

Mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat hun opmerkingen kwetsend over kunnen komen.

Rozecoach Derek

Vooroordelen

Veel biseksuele mensen hebben te maken met vooroordelen en daarmee soms ook met negatieve opmerkingen. Zo heerst er het idee dat mensen die biseksueel zijn vaker vreemd zouden gaan, hyperseksueel zouden zijn of in een tussenfase zouden zitten. Volgens Derek is het in zo'n geval belangrijk om iemand te vertellen wat het met je doet. "Mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat hun opmerkingen kwetsend over kunnen komen. Juist daarom kan het helpen om iemand te vertellen wat het met je doet."

Ernstige gevolgen

Maar stereotypes en vooroordelen over biseksualiteit kunnen ook ernstige gevolgen hebben. Tessel weet er alles van. "Ik heb een tijd in een gewelddadige relatie gezeten met een man die me niet vertrouwde omdat ik biseksueel ben. Hij dacht dat ik daarom vreemd zou gaan en gebruikte geweld tegen me", vertelt Tessel.

Schuldgevoel

Hoewel Tessel zich tijdens de relatie vooral schuldig voelde, kan ze er nu helder op terugkijken. "Ik vond het toen vooral zielig dat hij zich zo onzeker voelde in onze relatie en dat hij zich bedreigd voelde door mijn seksualiteit, dus ik wilde hem laten zien dat dat niet nodig was. Als ik daar nu aan terugdenk, word ik boos, want ik heb helemaal niets gedaan om hem het idee te geven dat ik vreemd zou gaan."

Quote

Ik voel me veel beter wanneer ik me onder biseksuele en panseksuele mensen begeef. We begrijpen elkaar.

Tessel

"Pick your battles"

Ondertussen heeft Tessel besloten dat ze zich niet meer wil begeven op plekken waar ze zich niet gewenst voelt. "Als mensen bifobische opmerkingen maken, ga ik soms wel het gesprek aan. Maar negen van de tien keer denk ik: 'pick your battles' en doe ik dat niet. Ik voel me veel beter wanneer ik me onder biseksuele en panseksuele mensen begeef. We begrijpen elkaar en kunnen inside jokes maken."

Zelfbescherming

Tannaz schrikt en vraagt aan Tessel of ze niet gewoon meer ruimte moet innemen. "Want jij mag toch ook gewoon gaan en staan waar je wil?", aldus Tannaz. "Ik weet waar mijn krachten liggen en ik ben niet goed in confrontaties", reageert Tessel. "Wanneer ik ergens ben waar mensen vervelende opmerkingen maken, laat ik dat liever bezinken en schrijf ik er later een stuk over of maak ik een illustratie. Het is een stukje zelfbescherming, want het is vermoeiend om met iemand te discussiƫren over of ik wel of niet besta", vertelt Tessel.

Meer weten over Tessels verhaal en hoe je om kunt gaan met bifobie en de mentale impact ervan? Beluister de podcast.

#59 - De mentale gevolgen van bifobie - FunX Mental Health Club

Bij de FunX Mental Health Club snappen we dat het leven niet 24/7 fissa is. Of je nou dealt met een depressie, niet goed weet hoe je hulp moet vragen of te maken hebt een burn-out: je bent niet alleen. In deze wekelijkse podcast bespreekt Tannaz met verschillende gasten hoe zij dealen met hun mental health-struggles en krijg je handige tips van experts. Alle afleveringen terugluisteren kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie