FunX

Akram (21): "De juiste benaming voor het Suikerfeest is Eid al-Fitr"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Akram (21): "De juiste benaming voor het Suikerfeest is Eid al-Fitr"

Het einde van de ramadan is in zicht, wat betekent dat vandaag het einde van de vastenmaand gevierd wordt. In de volksmond wordt dit het Suikerfeest genoemd en hoewel deze term bij velen waarschijnlijk associaties oproept met zoete hapjes, geeft het een vertekend beeld van waar deze speciale feestdag in werkelijkheid om draait. Onze eigen Akram en Imane vinden dat het tijd is dat de juiste benaming voor deze feestdag gehanteerd wordt, namelijk Eid al-Fitr.

Het ontbijtfeest

Akram (21) vertelt dat de letterlijke betekenis van Eid al-Fitr 'het ontbijtfeest' is. "'Eid' betekent in het Arabisch feest, terwijl 'fitr' ontbijt betekent, wat gerelateerd is aan het verbreken van het vasten. Die bewustwording willen we dan ook vergroten onder onze doelgroep", aldus Akram.

Volgens hem is het gebruik van de term Suikerfeest vooral gebruikelijk onder jongeren. "Deze feestdag wordt nog altijd het Suikerfeest genoemd omdat velen, vooral jongeren, denken dat dit de juiste benaming is. De term Suikerfeest is een letterlijke vertaling van het Turkse 'şeker bayramı'. In de Turkse cultuur is het namelijk gebruikelijk is om zoete hapjes te nuttigen tijdens deze feestdag, maar daar ligt de nadruk niet op. Het gaat erom dat het vasten eindelijk wordt verbroken."

Religieuze beleving is het belangrijkst

Er zijn dus verschillen te vinden in hoe verschillende culturen Eid al-Fitr vieren, maar de religieuze beleving van het feest voert de boventoon in plaats van de zoete spijzen. Zo vertelt Imane (25) hoe deze feestdag er voor haar uitziet. "Het is nu helaas anders, maar normaal gesproken gaan we naar de moskee om het ochtendgebed te doen. Na afloop ontbijt ik thuis met mijn gezin, maar soms ook met andere familieleden erbij of bij mijn oma thuis. De rest van de dag gaan we vooral op familiebezoek."

Ondanks dat het ook binnen de Marokkaanse cultuur gebruikelijk is dat er veel zoete lekkernijen worden klaargezet, benadrukt Imane dat dit niet de reden is waarom het feest gevierd wordt. "De term Suikerfeest is niet helemaal juist, maar werd in de loop der tijd steeds vaker gebruikt om het makkelijker te maken. Het belangrijkste blijft dat we het vasten mogen verbreken en samen met familie ontbijten.

Heerlijke lekkernijen voor Eid al-Fitr

Aangezien Eid al-Fitr vandaag gevierd wordt, is FunX-reporter Camille de straat opgegaan in Den Haag om uit te zoeken wat voor heerlijke gerechten je kunt maken tijdens deze speciale dag. Ze ging langs bij Sara die Marokkaanse donuts, oftewel Sfenj, maakt. In het onderstaande audiofragment legt Sara stap voor stap uit hoe je deze heerlijke lekkernij zelf maakt.

Wat kan ik maken met het Suikerfeest?!

Ster advertentie
Ster advertentie