FunX

Vriendinnen starten petitie om racisme verplicht te behandelen op school

  1. Newschevron right
  2. Vriendinnen starten petitie om racisme verplicht te behandelen op school

Sohna (18) en haar vriendinnen Veronika en Lakiescha vinden dat racisme verplicht behandeld moet worden op school. Het verdient een eigen vak, waarin kinderen actief worden bijgeschoold over dit onderwerp. Daarom zijn de drie meiden een petitie gestart en hebben ze daarvoor inmiddels 30.000 handtekeningen verzameld. Bij 40.000 handtekeningen moet de Tweede Kamer dit verplicht bespreken. Sohna vertelde er meer over in Start met Fernando.

Vriendinnen starten petitie om racisme verplicht te behandelen op school

Oneerlijke verhouding

Volgens Sohna is er in het huidige onderwijs weinig gelegenheid om over onderwerpen als racisme te praten. "Onderwerpen als slavernij worden niet echt eerlijk verteld. Het wordt meer verteld vanuit het standpunt van de Nederlandse republiek." Door de oneerlijke verhouding zijn Sohna en haar vriendinnen daarom een petitie gestart om onderwerpen als racisme verplicht te behandelen op school. De vriendinnen krijgen zelfs hulp van een team van experts, zodat alles tot in de puntjes klopt. Sohna geeft ook voorbeelden van wat zij graag veranderd zien worden:

"We willen dat basisscholen bijvoorbeeld gebruik gaan maken van poppen, kinderboekjes en video's waar allerlei karakters in voorkomen van alle soorten, kleuren en geloven. Die moeten gelijkwaardig afgebeeld worden en niet stereotyperend. Daarmee kan je voor kinderen ook een voorbeeld stellen van: zo kunnen we elkaar zien en zo zouden we met elkaar kunnen omgaan. Op de middelbare school willen we bijvoorbeeld een eerlijker en uitgebreider aanbod. Denk aan slavernijlessen. Bij mij op school werd het echt maar kort besproken. Het is ook belangrijk dat het lijntje van het slavernijverleden naar hedendaags racisme wordt getrokken. Dat mensen zo kunnen zien dat het een verband heeft."

40.000 handtekeningen nodig

Voor de petitie zijn er al 30.000 handtekeningen verzameld. Als er genoeg handtekeningen verzameld worden - in dit geval 40.000 - kunnen die ingediend worden bij de zogeheten Commissie voor de Verzoekschriften. Sohna: "Zij checken of alle handtekeningen ondertekend zijn door mensen die 18 jaar of ouder zijn en de Nederlandse nationaliteit hebben. Dat geldt waarschijnlijk niet voor iedereen, dus we hebben eigenlijk meer dan 40.000 handtekeningen nodig. Als we er uiteindelijk 40.000 hebben, moet de Tweede Kamer het verplicht bespreken."

Teken de petitie

Wil ook jij de petitie tekenen? Dat kan! Je vindt 'm hier. Op de pagina vind je ook alle punten Sohna heeft daarbij nog een belangrijke boodschap: "Teken de petitie niet alleen, maar deel 'm ook vooral. Dat is eigenlijk onze manier van de petitie verspreiden." Met Fernando hebben de vriendinnen er in ieder geval een enthousiaste ambassadeur bij:

"We moeten met z'n allen dit initiatief steunen, zodat al onze kinderen gelijkwaardig opgroeien en de racistische zaadjes, die lang geleden gepland zijn, verwijderd worden. Laten we hier met z'n allen voor zorgen. Ik ga iedereen die ik ken hier extra voor inzetten. Ik geloof erin. We gon' do this!"

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie