FunX

Olivia opende hulplijn voor mensen die te maken krijgen met kanker

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Olivia opende hulplijn voor mensen die te maken krijgen met kanker

Bijna iedereen krijgt ooit in zijn of haar omgeving te maken met kanker. Maar hoe ga je ermee om als je familielid, vriend of partner die ziekte krijgt en er misschien wel aan overlijdt? Een luisterend oor kan in zo'n geval heel fijn zijn, zo weet ook Olivia. Zij verloor als kind haar moeder aan kanker en zette de Geraakt-door-kankerlijn op. In Start met Fernando vertelt ze waarom dit zo hard nodig is.

Quote

Iedere vrijwilliger herkent dezelfde zorgen en angsten. Dat is fijn, dat je die herkenning kan bieden aan de telefoon.

Veel in het ziekenhuis

Olivia was acht jaar oud toen ze haar moeder verloor aan kanker. Hoewel ze nog erg jong was, heeft ze dat hele proces bewust meegekregen. "Het was heel gek dat je moeder steeds in het ziekenhuis belandde zoals je haar niet gewend bent. Het is niet de leukste plek om vaak te komen, het was vaak een beetje eng."

Na een lang ziekbed was haar moeder er op een dag niet meer. "Dat is gek. Al je vriendjes spelen door en jouw leven staat even stil. Omdat je zo jong bent, pak je het ook snel weer op, maar het is iets dat je altijd bijblijft."

Anoniem en zonder oordeel

Olivia's vader is gelukkig altijd een grote steun geweest. "Hij heeft veel ruimte gegeven om dingen bespreekbaar te maken, zoals: hoe verdrietig voel je je en waarom?" Ook de rest van de familie stond voor haar klaar, maar toch had Olivia vooral als tiener best behoefte aan een veilige plek waar ze anoniem haar ei kwijt kon. "Soms wil je anderen niet nog meer belasten als zij het ook al moeilijk hebben." Daarom is ze zelf een telefonische hulplijn begonnen waar mensen terechtkunnen voor emotionele support: de Geraakt-door-kankerlijn.

Ervaringsdeskundigen

Als je naar die lijn belt, krijg je een vrijwilliger aan de telefoon die zelf ook is geraakt door kanker. "Dat verschilt van mensen die zelf kanker hebben gehad tot mensen die bijvoorbeeld een ouder hebben verloren", vertelt Olivia. "Ze hebben in ieder geval allemaal ervaring met het proces. Iedereen herkent dezelfde zorgen en angsten. Dat is fijn, dat je die herkenning kan bieden aan de telefoon." Je hoeft als beller dus niet je hele situatie uit te leggen, maar je kan gewoon uiten waar jij op dat moment mee zit zonder verder ergens rekening mee te houden.

Vriendin met kanker

Fernando's Start-collega Milan heeft momenteel zelf te dealen met kanker in zijn directe omgeving. Zijn vriendin lijdt namelijk al zeker een half jaar aan de ziekte. Hoewel hij in eerste instantie niet had verwacht behoefte te hebben aan zo'n hulplijn, ziet hij inmiddels wel in hoe fijn dat kan zijn. "Het is bizar wat je doormaakt. Er komen zoveel dingen op je af waarvan je niet weet wat je ermee moet doen en hoe je moet handelen", vertelt hij. "Dit zijn allemaal mensen die het al op een manier hebben meegemaakt. Voor mij was het hartstikke goed geweest."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geraakt-door-kankerlijn

De Geraakt-door-kankerlijn is dagelijks van 16:00 tot 22:00 uur bereikbaar op 085-0043444. Iedereen die behoefte heeft aan steun of een luisterend oor kan er terecht, zowel (ex-)patiënten als naasten. Alles wat je aan de telefoon vertelt, blijft anoniem en geheim. De lijn is niet bedoeld voor medische vragen, al kunnen de vrijwilligers wel meedenken over waar en hoe je die vragen wel zou kunnen stellen.

Ster advertentie
Ster advertentie