STER Advertentie
STER Advertentie

Eens of oneens: het is goed dat je straks automatisch donor bent

Eens of oneens: het is goed dat je straks automatisch donor bent

Donderdag 8 februari 2018 - 18:23 uur

|

Door:

Elize

In Nederland gaan er jaarlijks rond de 150 mensen dood, omdat ze niet op tijd een donororgaan krijgen. Nederland behoort tot de Europese landen waar de minste donaties worden gedaan. Op dit moment is het zo dat je geen donor bent, tenzij je hebt aangegeven wel donor te willen zijn. Maar op dit moment ligt er een wetsvoorstel om dit om te draaien. Dan ben je wel donor, tenzij je aangeeft dat niet te willen zijn. Als de senaat volgende week voor stemt, dan kan de wet in de zomer van 2020 worden ingevoerd.

Deze mogelijke verandering heeft tot veel discussie geleid. Want mag de overheid zomaar een keuze voor jou maken? Of is dit dé oplossing voor het donorentekort? In Critix werd daarom de volgende stelling besproken: Het is goed dat je straks automatisch donor bent.

'CritiX stelling: ''Het is goed dat je straks automatisch donor bent'''

Bijna dood

Iemand die heel goed begrijpt waarom het belangrijk is om meer donoren te vinden, is Daniëlle Smit. Zij kreeg op haar zestiende het heftige nieuws te horen dat ze dood zou gaan als ze niet binnen een paar weken nieuwe longen zou ontvangen. Daniëlle vond een geschikte donor en is daar ontzettend dankbaar voor. Ze hoopt dan ook dat iedereen gaat nadenken over het wel of geen donor zijn, en de keuze ook meteen vastlegt.

"Ik had op mijn zestiende ook geen tijd om na te denken. Ik kreeg gewoon te horen dat als ik geen longen kreeg, ik dood zou gaan."

Gedwongen keuze

In CritiX was ook Hazjir Hadir aanwezig. Hij is een tegenstander van de mogelijke wetsverandering. "Je verplicht mij om na te denken over iets waar ik misschien als jonge man nog niet over na wil denken." Hazjir heeft het gevoel alsof hij in een hoekje gedreven wordt. Volgens hem zou iedereen zelf de stap moeten maken naar een beslissing om wel of geen donor te zijn.

"Je wordt net 18 en dan ligt er al een brief in de bus of ze je organen mogen hebben."

Maak een keuze

Volgens Daniëlle is het echter, los van de wetsverandering, ook nu al belangrijk om een keuze te maken. Op dit moment is het zo dat je nabestaanden moeten beslissen als je niks hebt ingevuld bij het donorregister. En dat is volgens Daniëlle een zware keuze, die je eigenlijk niet aan je nabestaanden over zou moeten laten.

"Als je nu twijfelt, dan moet je aangeven dat je het nu niet wilt. Je kunt je keuze altijd nog veranderen."

Misverstanden

Sohal Ismail werkt als psycholoog/epidemioloog met donatie en transplantatie en weet er alles over."De wet had beter geïntroduceerd moeten worden, nu is iedereen in paniek." Hij vindt het jammer dat er zoveel misverstanden over orgaandonatie bestaan en besprak bij CritiX wat er nu wel en niet waar is.

'Alle misverstanden over orgaandonatie'

wat als je niks invult?

Als je het donorregister niet invult, is het op dit moment zo dat je nabestaanden beslissen. De arts vraagt dan kort na het overlijden aan de familie wat de overleden persoon gewild zou hebben. De arts probeert de familie zo goed mogelijk te begeleiden en alles over orgaandonatie te vertellen.

"Het is een moeilijke periode, een emotionele rollercoaster. Je moet snel beslissen."

Wat als je ja invult?

Wanneer jij hebt aangegeven donor te willen zijn, zal de arts dit nog altijd eerst overleggen met de familieleden. Aan hen wordt gevraagd of zij met die keuze instemmen. Als dat het geval is, wordt er zo snel mogelijk gekeken welke organen er wel of niet in aanmerking komen voor donatie. Wist je dat je als donor het leven van maar liefst acht mensen kunt redden? 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe ziet het lichaam eruit na orgaandonatie?

Vaak wordt er gedacht dat een lichaam helemaal opengesneden wordt achtergelaten na donatie. Niets is minder waar. Het lichaam wordt heel netjes opengemaakt en netjes teruggehecht. Mocht je hebben aangegeven ook je ogen te willen doneren, dan worden er zelfs protheses teruggeplaatst zodat je nog de oogbolling ziet. Op deze manier kan het lichaam gewoon worden opgebaard. Ook relegieuze rituelen, zoals wassingen, zijn vaak mogelijk. Daar wordt altijd in meegedacht door de artsen. 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mag je kiezen aan wie je doneert?

Wat als je je organen absoluut niet aan een crimineel wil geven? Of als je alleen wil doneren aan iemand die zelf ook ingeschreven staat als donor? Dan heb je pech, legt Sohal Ismail uit. 

"Voor artsen is iedereen gelijkwaardig. Een ziek persoon is een ziek persoon. Artsen kijken niet naar de achtergrond. Dus je kunt niet kiezen."

Geen zin 

En ten slotte is er nog een hele grote groep mensen die wel een keuze hebben gemaakt, maar gewoon te lui zijn en geen zin hebben om zich te registreren. En dat is natuurlijk zonde! Je kunt je via deze link registreren en dat kost je nog geen vijf minuten.

Populair op FunX.nl

  • Dit vindt Ronald de Boer van zijn dochters relatie met Ronnie Flex

  • Mislukte quarantaine-kapsels gaan viral

  • Sigaretten worden vanaf vandaag weer flink duurder

  • Dalgona coffee: waarom de hele wereld dit drankje maakt

  • Memphis Depay onder vuur na foto met leeuwenwelpje

  • 'Mocro Maffia' kondigt seizoen 3 aan