FunX

Ouassima over haar succes: "Ik heb mijn pijn omgezet in kracht"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Ouassima over haar succes: "Ik heb mijn pijn omgezet in kracht"

Ouassima Tajmout is een van de eerste Nederlandse journalisten die diepte-interviews deed met grote (internationale) artiesten, zoals Rema, Coi Leroy, Frenna en Ronnie Flex. Met een nominatie voor de Pop Media Prijs krijgt haar werk ook daadwerkelijk de erkenning die het verdient. Maar wie is Ouassima Tajmout eigenlijk en welke weg heeft ze afgelegd om al deze sterren te interviewen? In gesprek met FunX doet ze een boekje open over haar jeugd, voetbalcarrière en vertelt Ouassima welke tegenslagen ze heeft overwonnen om uiteindelijk haar dromen in de media waar te maken. "De pijn door online shaming heb ik omgezet in kracht."

Quote

Ik heb keihard gewerkt om mezelf te redden.

Levenslessen vanuit voetbal

De Pop Media Prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan de persoon met de belangrijkste bijdrage aan de muziekjournalistiek. Ouassima ziet haar nominatie als een grote eer. "Ik heb bij FunX verschillende winnaars van deze prijs mogen interviewen. Dat ik dan nu zelf genomineerd ben, is toch wel heel bijzonder." Hoewel Ouassima trots is op haar prestatie is het niet zo dat ze van jongs af aan al droomde om deze prijs ooit in de wacht te slepen. "Het is eigenlijk nooit mijn intentie geweest om bekend te worden als presentatrice." Ouassima groeide samen met haar twee zusjes op in Utrecht en kijkt met een goed gevoel terug op haar jeugd. "Wat veel mensen misschien niet weten, is dat voetbal altijd centraal heeft gestaan in mijn leven. Ik heb daardoor veel levenslessen geleerd die ik tot op de dag van vandaag toepas."

Dat voetbal nog steeds als een rode draad door haar leven loopt, blijkt als Ouassima uitlegt waar haar drive en ambitie vandaan komen. "Ik heb op het hoogste niveau gevoetbald en als je daar geen discipline hebt, kom je nergens. Die passie en gedrevenheid heb ik meegenomen naar mijn werk." Ook als het gaat om het neerzetten van een toffe productie, refereert Ouassima naar het voetbal. "Het belangrijkste is dat je een goed team hebt. Je gaat dus eigenlijk op zoek naar de beste spelers die goed kunnen samenwerken. Net als met voetbal probeer ik in mijn werk ook de juiste samenstelling te vinden zodat we gezamenlijk het beste resultaat kunnen behalen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ouassima gaat de media in

Ouassima kan nog wel even doorgaan met haar referenties naar het voetbal, de sport die ze tot haar 22e op het hoogste niveau beoefende. De passie waarmee ze over voetbal praat, maakt eigenlijk al duidelijk dat Ouassima er niet vrijwillig mee is gestopt. "Ik heb een zware kruisbandblessure gehad en ben daarna nooit meer teruggekomen op mijn oude niveau." Het bleek een van de eerste grote tegenslagen waar Ouassima mee te maken kreeg: ze moest haar droom om profvoetbalster te worden aan de kant schuiven en voor een ander carrièrepad kiezen.

De keuze om vervolgens voor een baan in de mediawereld te gaan, kwam volgens Ouassima heel natuurlijk tot stand. "Ik heb altijd al de interesse gehad om te schrijven en concepten te ontwikkelen. Zo was ik al vroeg betrokken bij het organiseren van kleine events en heb ik heel veel verschillende stages gelopen in Hilversum, omdat ik er echt achter wilde komen welk platform goed bij me zou passen." Omroep Max, KRO-NCRV en BNNVARA: het zijn slechts een aantal voorbeelden van omroepen waar Ouassima heeft rondgesnuffeld. "Maar ik ben superdankbaar dat ik uiteindelijk bij FunX terecht ben gekomen. Ik luisterde al van jongs af aan naar deze zender en het was echt een droom voor mij om hier ooit aan de slag te gaan."

foto: Privéfoto

Ouassima in een van haar eerste weken bij FunX (2014)

Radioreporter bij FunX

Bij FunX kreeg Ouassima de kans om zich als radioreporter te bewijzen. Ze begint te glunderen als ze terugdenkt aan die periode. "Het is misschien wel de mooiste tijd uit mijn carrière geweest." Ouassima legt uit dat er letterlijk een wereld voor haar openging. "Met mijn microfoon praatte ik mezelf overal naar binnen." Volgens de presentatrice had ze als radioreporter ook de ruimte om misstappen te begaan. "Fouten maken is menselijk. Maar als je dat op beeld doet, is het veel zichtbaarder. Ik maakte in die tijd een ongelofelijke groei door, omdat ik achter de schermen kon vallen en opstaan."

Het verzamelen van Amsterdamse verhalen met haar microfoon bleek voor Ouassima de perfecte stap in haar carrière te zijn. "Mijn netwerk groeide enorm en met onze items bereikten we soms zelfs het nationale nieuws. Zo moesten RTL en NOS soms hun informatie bij ons komen halen, omdat mensen binnen onze doelgroep hun verhaal alleen bij FunX wilden doen." Haar ervaringen als radioreporter waren voor Ouassima de bevestiging dat ze nog veel meer impact kon maken met haar creatieve ideeën. "Ik besefte dat het niet uitmaakt hoe groot of klein je bent. Als je iets wil en je jezelf omringt met de juiste mensen, is alles mogelijk. Vanuit daar heb ik vervolgens de stap gemaakt om ook beeld-items te maken."

foto: Privéfoto

Josylvio, Ouassima en Moeman (2017)

Online shaming

Terwijl Ouassima genoot van haar eerste successen als mediamaker, kwam ze erachter dat bekend zijn ook een keerzijde kent. Zo kreeg ze in 2017 te maken met online shaming toen mensen een pornovideo verspreidden en haar naam erbij zetten, terwijl ze niet eens degene was in het filmpje. "Die tijd heeft mijn leven compleet veranderd. Ik zat echt in een diep dal en kreeg te maken met enorm veel haat", herinnert Ouassima zich. "Ik heb keihard moeten werken om mezelf uit die situatie te redden. Dat was absoluut niet makkelijk voor me. Op zulke momenten heb je mensen nodig die er voor je zijn. Ook FunX heeft me in die periode onvoorwaardelijk gesteund."

Het is bijzonder om te zien hoe kwetsbaar en open Ouassima durft te reflecteren op het incident. Hoewel ze niet veel aan de situatie kon doen, zou ze achteraf gezien toch anders hebben gehandeld. "Als ik nu in gesprek zou kunnen gaan met de Ouassima van toen, had ik mezelf er veel eerder uitgetrokken." Volgens de presentatrice bleef ze te lang zitten in de negativiteit van de buitenwereld. "Het leven is te mooi om je druk te maken om wat mensen van je vinden of over je zeggen." Wie Ouassima de laatste jaren heeft gevolgd, ziet dat ze een indrukwekkende ontwikkeling heeft doorgemaakt. "Ik vind het mooi dat ik die pijnlijke gebeurtenis heb kunnen switchen naar iets dat mijn leven positief heeft veranderd. Door aan mezelf te werken, heb ik namelijk wel echt de waarde van het leven leren kennen."

Trots op samenwerking met koningin Máxima

Ouassima is er trots op dat de vervelende periode in haar leven haar als persoon sterker heeft gemaakt. "Ik heb geleerd dat je heel veel kracht kunt halen uit pijn. Daardoor ervaar ik veel meer rust en acceptatie." Volgens de presentatrice werkt ze nu veel meer vanuit een pure intentie. "Door mezelf kwetsbaar op te stellen, zijn er veel meer toffe dingen op mijn pad gekomen." Ouassima neemt stichting MIND Us als voorbeeld. Bij het project is ze als bestuurslid betrokken en werkt ze samen met koningin Máxima, die erevoorzitter is. "Wie had ooit gedacht dat ik maandelijks met de koningin in het paleis zou zitten om te praten over de mentale gezondheid van jongeren?" Volgens Ouassima is haar betrokkenheid het bewijs dat haar stem ertoe doet. "Het betekent heel veel voor mij dat ik voor verbinding kan zorgen."

foto: Instagram: @ouassima_official

Koningin Máxima en Ouassima (2022)

Ouassima in de toekomst

Ook als mediamaker heeft Ouassima de laatste jaren niet stilgezeten. Zo heeft ze natuurlijk de grootste artiesten uit binnen- en buitenland geïnterviewd en heeft ze meegewerkt aan de meest toffe producties, zoals de Back To The Roots-documentaire met Emms die onlangs is uitgekomen. Hoewel Ouassima enorm trots is op de dingen die ze heeft gedaan, zit ze ook nog boordevol ambities voor de toekomst. Zo is het haar droom om meer met voetbal te doen en moet je er niet raar van opkijken als je haar in de toekomst als sportpresentatrice ziet.

Daarnaast laat Ouassima weten dat er een gloednieuwe podcast in aantocht is. "Die maak ik samen met Denise Kielholtz, zij is wereldkampioen kickboksen geweest. We richten ons op kwetsbare verhalen van vrouwen om anderen te inspireren. Momenteel zitten we in de draaifase en ik kan niet wachten om het te delen. Je gaat van onze gasten namelijk een kant zien die je nog niet eerder hebt gezien."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Je kunt alles doen wat je wil'

Verder is Ouassima bezig met een aantal projecten waar ze nog niet teveel over los kan laten. "Maar daar komen jullie snel genoeg achter! Het belangrijkste is dat ik me de komende tijd wil blijven inzetten om toffe dingen te maken, voor verbinding wil blijven zorgen en vanuit mijn kracht wil blijven werken." Dat laatste is ook hetgeen wat Ouassima wil meegeven aan jongeren die ervan dromen om in haar voetsporen te treden en op een dag ook kans willen maken op de Pop Media Prijs. "Het is belangrijk om te beseffen dat je in je leven alles kunt doen wat je wil. Je hoeft niet vast te zitten in een baan die niet bij je past. Probeer vooral je eigen talenten te ontdekken en je passie te volgen. De rest komt vanzelf, dat beloof ik je."

foto: Privéfoto

Ouassima en 50 Cent (2015)

Ster advertentie
Ster advertentie