FunX

Zuwena (16) maakt zich zorgen over de examens: "We hebben minder lesstof gehad dan normaal"

foto: Eigen foto
  1. Newschevron right
  2. Zuwena (16) maakt zich zorgen over de examens: "We hebben minder lesstof gehad dan normaal"

Normaal gesproken zouden eindexamenleerlingen rond deze tijd worden klaargestoomd om hun examens te halen, maar dat ligt dit jaar een tikkeltje anders. Leerlingen zijn vanwege thuisscholing minder goed voorbereid dan normaal. Scholen vrezen zelfs dat 30 tot 40 procent van de leerlingen het eindexamen niet zal halen dit jaar, meldt het Financieele Dagblad. De 16-jarige Zuwena zit in haar eindexamenjaar en maakt zich ook zorgen. Ze vertelt erover aan Giorgio en Vanessa in Turn Up!.

Minder lesstof

Vanwege de lockdown heeft Zuwena minder lesstof gehad dan een examenklas van drie jaar geleden. "Maar ze verwachten wel dat we hetzelfde examen maken met dezelfde moeilijkheidsgraad". Haar leraren proberen de leerlingen zo goed mogelijk te helpen met de voorbereiding. Zo geven ze fysieke lessen van dertig minuten. Deze zijn bewust zo kort om zoveel mogelijk docenten een kans te bieden om hun les te geven. Maar echt goed lesgeven in dertig minuten is niet haalbaar vindt Zuwena. "Wat kan je in dertig minuten? Helemaal niks. Je zit en je kan weer opstaan."

Geen probleem

Giorgio en Vanessa spraken Zuwena ook in december toen net bekend werd dat de middelbare scholen dicht gingen. Dat vond ze toen helemaal geen probleem. Sterker nog: ze keek er naar uit. "Ik voel me erg gelukkig. Ik was zo blij toen ik vanmorgen in de klas zat en het bericht hoorde dat de scholen gingen sluiten.", liet ze aan het begin van de lockdown weten. De leerlingen deden nog net geen dansje op de tafel.

Spijt

Dat ziet Zuwena nu wel even anders. "Ik heb spijt dat ik dat heb gezegd. Nu met het examen zo voor de deur maak ik me toch best wel zorgen." De examens zijn al over drie maanden en Zuwena verwacht dat ook in haar klas 30 tot 40 procent van de leerlingen het niet gaat halen. De scholen mogen dan ook zeker weer open wat haar betreft. In haar eigen examen heeft Zuwena wel vertrouwen: "Ik manifest het. Ik roep al de hele dag het universum in dat ik het ga halen en dat gevoel heb ik ook."

Aangepaste examens

Ruim tweehonderdduizend scholieren moeten eindexamen doen in mei. Het kabinet beslist deze maand in hoeverre die doorgaan op de normale manier of dat de eindexamens toch moeten worden aangepast. Hier pleit onder andere het Landelijk Aktie Komitee Scholieren ( LAKS) voor. Zij geven, net als Zuwena, aan dat de eindexamenleerlingen niet voldoende voorbereid zijn om de examens in de normale vorm te maken. Een optie zou zijn om alleen de centrale examens van kernvakken (Nederlands, Engels en wiskunde) door te laten gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie