STER Advertentie
STER Advertentie

Bokser Jamal Ben Saddik overwon kanker twee keer: "Opgeven is geen optie"

Bokser Jamal Ben Saddik overwon kanker twee keer: "Opgeven is geen optie"

Donderdag 20 september 2018 - 11:57 uur

|

Door:

Kavita

Opgeven is geen optie, en al helemaal niet als het aan bokser Jamal Ben Saddik (27) ligt. Hij strijdt niet alleen in de ring, maar heeft inmiddels al twee keer schildklierkanker overwonnen. Dat vertelde de Belgische Marokkaan a.k.a. de Goliath vanmorgen aan Fernando in Start.

"De tweede keer was het nog zwaarder dan de eerste klap."

De eerste keer toen hij het trieste nieuws kreeg op 21-jarige leeftijd, stortte zijn wereld in. Hij moest de ziekte accepteren, maar het feit dat Jamal zijn topsport niet meer zou kunnen beoefenen, maakte hem helemaal gek.

"Maar ik heb niet opgegeven. Dat is geen optie."

last van z'n hals

Het begon allemaal toen Jamal last kreeg van zijn hals wanneer hij intensief aan het kickboksen was. Hij voelde dat er iets niet klopte en liet het onderzoeken. Kort daarna ging hij op vakantie naar Marokko en werd gebeld met het vervelende nieuws toen hij op het strand lag. "Er werd gezegd dat ik dringend terug moest komen om onder het mes te gaan vanwege een kwaadaardig gezwel."

Eenzaam en zwaar

Hoewel Jamal vaak letterlijk omringd is door mensen, heeft hij zich een lange periode echt eenzaam gevoeld. Drie weken voor zijn wedstrijd tegen Peter Aerts in Japan, onderging hij een chemokuur van een week. Jamal was er toen nog zeker van dat hij de wedstrijd aankon en ging er, tegen alle doktersadviezen in, vol voor. "Het had zo'n grote invloed op mij en ik wilde het nog niet accepteren. Pas in de ring tegen Peter, nadat ik een ronde goed gevochten had, was ik in de tweede ronde gewoon leeg."

Het was een zware periode waarin de kickbokser heel moe was en weer vanaf nul moest beginnen met zijn trainingen. Na deze zware strijd, kreeg hij in 2015 te horen dat de kanker weer terug was en het zelfs was uitgezaaid. Hij was er zo kapot van, dat het voor hem teveel was om überhaupt zijn trainingen voort te zetten en naar buiten te gaan. 

"Ik was alleen toen ik het hoorde, want mijn familie was op vakantie. Op dat moment wilde ik mijn familie er niet mee lastigvallen en had ik niemand om erover te praten."

sterker

Inmiddels heeft Jamal het een plek kunnen geven en is het dus de tweede keer dat hij deze verschrikkelijke ziekte heeft overwonnen. Of het echt weg is, kunnen de artsen pas na vijf jaar zeggen. Intussen probeert Jamal rustig te blijven in zijn hoofd en er niet teveel aan te denken. 

"Ik haal m'n energie uit mijn sport en trainingen. Het heeft me een sterker persoon en een sterkere kickbokser gemaakt."

Rematch Rico Verhoeven

Jamal heeft tegen grote namen gevochten, waaronder Rico Verhoeven, Remy Bonjasky en Errol Zimmerman. Op 29 september vecht hij weer tijdens Glory 59 in Amsterdam. Ook vertelde de kickbokser dat hij sowieso nog een keer met Rico Verhoeven de ring ingaat. Rematch! Vorig jaar vochten de twee tegen elkaar en verloor Jamal. 

"Ik heb al eerder van hem gewonnen op knock-out en hij heeft de laatste keer van mij gewonnen op knock-out. Dus het staat 1-1. Ik kan niet wachten tot de volgende keer. Hij is nog lang niet van me af."

Populair op FunX.nl