FunX

Dj en beroepsmilitair Jullius D (25) hielp slachtoffers van schietincident Zomercarnaval

foto: Instagram: @julliusd
  1. Newschevron right
  2. Dj en beroepsmilitair Jullius D (25) hielp slachtoffers van schietincident Zomercarnaval

Het Zomercarnaval kwam afgelopen zaterdag op dramatische wijze ten einde. Rond 21:45 uur vond namelijk een schietpartij plaats waarbij maar liefst drie personen gewond raakten. Terwijl de meeste mensen uit paniek wegrenden, besloot de Rotterdamse dj en beroepsmilitair Jurriën (25), beter bekend als Jullius D, de slachtoffers te hulp te schieten. Aan Nordin & Wef vertelt hij meer over zijn heldhaftige daad.

Dj en beroepsmilitair Jullius D (25) hielp slachtoffers van schietincident Zomercarnaval

'Zes knallen'

Jurriën vertelt dat zijn goede vriend Zerodix afgelopen zaterdagavond achter de draaitafel stond tijdens het Zomercarnaval. Nadat hij klaar was met draaien besloten de twee samen het publiek in te duiken. "We stonden nog geen twintig minuten in het publiek toen we zes knallen hoorden. Ik dacht in eerste instantie dat het vuurwerk was, maar toen ik naar boven keek zag ik geen vuurwerk." Toen mensen begonnen weg te rennen drong het tot hem door dat er zojuist een schietpartij had plaatsgevonden.

'Alles ging snel'

Terwijl bezoekers maakten dat ze wegkwamen, besloot Jurriën zich te verstoppen achter een paal nabij een trambaan om de situatie in te schatten. Toen hij twee slachtoffers op de grond zag liggen, twijfelde hij geen moment om ze te hulp te schieten. "Alles ging ontzettend snel. Ik stuurde eerst mijn broertje weg. Vervolgens ging ik naar de politieagenten toe, die allemaal met getrokken wapens stonden. Ik gaf aan dat ik beroepsmilitair ben en op medisch gebied wel van meerwaarde kon zijn voor ze." Een hoofdagent vertrouwde de Rotterdammer op zijn woord en beval hem de slachtoffers te helpen.

Assistentie van politie

Gemakkelijk was het echter niet om het vertrouwen te winnen van de aanwezige agenten. De 25-jarige militair moest in eerste instantie afstand houden, maar wist de politie toch te overtuigen dat hij hen van dienst kon zijn. "Af en toe kwam er wel een politieagent aanlopen die dan zei: 'Wie is dat?' Dan hoorde ik ze op de achtergrond zeggen: 'Dat is een beroepsmilitair. Je ziet wel dat wat hij dat niet uit zijn duim heeft gezogen.'"

Hoewel de politie zich genoodzaakt zag om een schot te lossen, is Jurriën zeer te spreken over het handelen van de politie na de schietpartij. "Toen ik de slachtoffers te hulp schoot, zei ik tegen de agenten dat dit het juiste moment was om de overhand te nemen en zij mij konden assisteren. Die agenten werkten verder heel goed mee en binnen no time wisten we één van de slachtoffers in een stabiele toestand te krijgen. Dat vond ik wel heel fijn."

Quote

Het Zomercarnaval draait om veel meer dan wat er die avond is gebeurd.

Jurriën (25)

Stoppen met Zomercarnaval?

Ondanks dat het Zomercarnaval voor het gros van de bezoekers een topevenement was, vinden sommige Rotterdamse politici dat het festival maar beter afgeschaft kan worden. Voor Jurriën gaat dat echter veel te ver. "Het feit dat er geschoten is, is niet goed te praten. Daar kunnen we niet omheen. Maar het Zomercarnaval draait om veel meer dan wat er die avond is gebeurd. Ik denk dat het belangrijk is dat mensen snappen dat het om het grotere geheel gaat. Ik vind niet dat het Zomercarnaval een slechte naam mag krijgen vanwege een incident, want het Zomercarnaval is meer dan dat."

Ster advertentie
Ster advertentie