FunX Rotterdam

Bubblingverbod op Rotterdams Zomercarnaval: 'vulgair' dansen niet toegestaan

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Bubblingverbod op Rotterdams Zomercarnaval: 'vulgair' dansen niet toegestaan

Er gelden dit jaar aangescherpte regels bij het Zomercarnaval in Rotterdam. Zo mag je nog maar maximaal één (ongekoeld) alcoholisch drankje kopen in de supermarkt. Deze mag je vervolgens niet op straat opdrinken. Daarnaast is er nog een andere opmerkelijke regel: 'vulgair' dansen wordt niet langer toegestaan.

Bubblingverbod

De organisatie van het Zomercarnaval heeft aangekondigd dat 'provocerend' of 'vulgair' dansen niet meer mag op het festival. "Vooral met zijn tweeën, als bepaalde seksuele bewegingen op straat worden nagebootst. Dit is niet toegestaan", schrijft de organisatie op haar website. De organisatie heeft het dan specifiek over bubbling, die wordt omgeschreven als een provocerende ordinaire dans: "een dansstijl die ook wel wordt gezien als paringsdans, omdat twee personen met hun kruis tegen elkaar aanschuren". Naast bubbling staan er geen andere specifieke dansstijlen op de verboden lijst. “Maar bubbling staat er echt om bekend dat de dansers met hun genitaliën tegen elkaar aanschuren. Dat willen we dus niet."

Naast het opmerkelijke bubblingverbod heeft de organisatie ook regels rondom kleding en gedrag opgesteld: "Het is ten strengste verboden op enige wijze aanstootgevend gedrag te vertonen."

Aanstootgevend gedrag

Eva van der Vegt, directeur van Rotterdam Unlimited Zomercarnaval, vertelt aan RTV Rijnmond meer over de reden achter de aangescherpte regels vandaan komen. Zo zouden er de afgelopen jaren meerdere klachten zijn binnengekomen over aanstootgevend gedrag. Dat wil de organisatie dit jaar voorkomen. “Het is een familiefeest waar kleine kinderen komen. We willen dat het voor iedereen blijft.”

Reacties bubblingverbod

Het aangekondigde bubblingverbod leidt tot veel reacties op social media. "Heb mij werkelijk nooit gestord aan deze dans", schrijft iemand op Twitter. Een andere gebruiker vraagt zich af hoe de maatregelen worden gehanteerd: "Bubblingboetes? Bubblehandhavers?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sexy of vulgair?

De vraag is natuurlijk: hoe wordt dit bubblingverbod gehanteerd? Dat wordt heel lastig, erkent Van der Vegt. Want wanneer dans iemand nou gewoon sexy en wanneer is het vulgair? “Het is niet dat een deelnemer in de gevangenis belandt als ze een beetje met haar billen aan het schudden is", aldus de directeur van het Zomercarnaval. Echte consequenties zijn er pas als mensen meerdere keren de fout in gaan. Je kunt dan denken aan uitsluiting voor dit jaar of meerdere jaren."

Ster advertentie
Ster advertentie