FunX

Dit vinden bezoekers van het Zomercarnaval van het bubblingverbod

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Dit vinden bezoekers van het Zomercarnaval van het bubblingverbod

Het bubblingverbod op het Zomercarnaval in Rotterdam was misschien wel hét nieuws van deze week. De organisatie van het Zomercarnaval kondigde donderdag aan dat 'provocerend' of 'vulgair' dansen niet meer toegestaan is op het festival. Niet geheel verrassend volgde er op social media een stortvloed aan kritiek op deze opmerkelijke restrictie. Ook op het festival zelf heeft het aanwezig publiek het een en ander te zeggen over het bubblingverbod. Deze bezoekers vertelden aan FunX wat zij ervan vinden.

foto: FunX

Zedi

"Ik snap ergens wel waar het verbod vandaan komt, maar ik vind het wel jammer dat die restricties er zijn. Ik zou zelf niet zo dansen, maar ik ben laatst ook op het carnaval geweest op Sint-Maarten en schuren is wel iets wat mensen nou eenmaal doen. Het hoort wel een beetje bij de Caribische cultuur. Ik vind het wel een kant van de cultuur die misschien een beetje extreem is, maar los daarvan vind ik het Zomercarnaval gewoon leuk. Ik denk vooral dat mensen het netjes moeten houden, maar uit jezelf wel op jouw manier. Ga gewoon los en als iemand er wat van zegt, probeer er dan gewoon rekening mee te houden."

foto: FunX

Mido

"Ik vind het verbod wel jammer. Voorheen hing er gewoon een betere vibe vanwege de dansjes die je deed met elkaar. Nu zie je dat mensen wat terughoudender zijn. Wellicht dat het later op de dag wat beter wordt, maar momenteel voel ik de vibe niet echt. Mensen willen gewoon op een bepaalde manier met elkaar dansen en daar worden ze in beperkt. Tegelijkertijd vind ik wel dat als je bubbling met elkaar wil dansen dat je dat gewoon moet doen. Zolang je niet betrapt wordt, is er niks aan de hand."

foto: FunX

Aaliyah

"Ik vind het persoonlijk zonde dat het bubblingverbod dit jaar geldt op het Zomercarnaval. Mensen doen dit al zo lang en nu zeggen ze opeens dat we niet meer op die manier met elkaar mogen dansen. Je ziet nu ook dat mensen wat terughoudender zijn. Niemand durft met elkaar te dansen. Het is bijna alsof mensen niet meer weten wat ze moeten doen. Ik vind dat bezoekers zelf mogen bepalen hoe ze dansen. Je bent op het Zomercarnaval vrij om te doen wat je wilt."

Anthony

"Bubbling hoort gewoon bij onze cultuur. Het is al jaren zo dat mensen met elkaar dansen. Je ziet zoveel koppels, vrienden en dergelijke die met elkaar willen dansen. Het is dan ook raar dat je dat niet meer mag doen zoals je zelf wilt. Aan de ene kant snap ik wel dat het een familiefeest is en dat ze kleine kinderen in bescherming willen nemen. Het kan voor hen misschien raar zijn om mensen te zien schuren, maar tegelijkertijd worden er tijdens het Zomercarnaval ook verschillende culturen gevierd. Dat hoort er ook bij. Voor de rest heb ik zoiets van: doe gewoon je ding. Het is maar een dans. Ga niet te ver, maar doe wel waar je zin in hebt."

foto: FunX

Gediënne

"Ik denk dat mensen zich wel wat beter moeten inlezen omtrent dit onderwerp, want het is eigenlijk geen verbod. Het is meer een oproep van de organisatie om niet vulgair te dansen. De boodschap wordt door de media echter zo naar buiten gebracht dat het lijkt alsof je helemaal niet meer bubbling met elkaar mag dansen. Desondanks vind ik de gedachte achter deze oproep wel schandalig. Je ziet op social media ook zoveel mensen die ‘vulgair’ dansen, maar nu willen ze het op straat gaan verbieden, terwijl het gewoon hoort bij de Caribische cultuur. Ik denk ook dat het past in een traditie om culturele uitingen van Caribische mensen te verbieden. Zo werd in het verleden op Curaçao ook de muziekstijl tambu verboden. Nu lijkt eigenlijk weer hetzelfde te gebeuren. Het is iets wat steeds terug blijft komen en we moet ertegen blijven vechten. Ik vind dat mensen ondanks de oproep gewoon moeten doen waar ze zin in hebben. Als mensen willen schuren, moeten ze dat vooral doen, maar houdt het voor de rest wel gewoon netjes."

Ster advertentie
Ster advertentie