FunX

De gevaren van anabolen: "Ook het hart krijgt een tik"

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. De gevaren van anabolen: "Ook het hart krijgt een tik"

Volgens de Doping Autoriteit wordt het gebruik van anabolen in Nederland te weinig aangepakt. Het is namelijk een gevaarlijk middel, maar daar is niet iedereen zich van bewust. Serginio sprak met Herman Ram van de Doping Autoriteit over de negatieve gevolgen van anabolen en waarom je er beter niet aan kan beginnen. "Het heeft dus effect op spieren en een van de spieren in je lichaam is het hart. Daar denken weinig mensen aan."

Herman Ram van Doping Autoriteit over de gevaren van anabolen

De gevaren

Anabole steroïden zijn synthetische steroïden afgeleid van het mannelijk geslachtshormoon testosteron. "In principe doen ze hetzelfde als het mannelijke geslachtshormoon, dus spiergroei, maar het zorgt ook voor andere dingen: stemverlaging, baardgroei en eventueel ook jeugdpuistjes", legt Herman uit.

Behalve jeugdpuistjes, kan het gebruik van anabolen ook serieuze risico's met zich meebrengen. "Het heeft dus effect op spieren en een van de spieren in je lichaam is het hart. Daar denken weinig mensen aan, maar ook het hart krijgt dus een tik van anabolengebruik en als je het langdurig gebruikt, ook best een gevaarlijke tik", aldus Herman.

'Elk gebruik heeft risico's'

Kunnen anabolen niet ook op een veilige manier gebruikt worden? Herman legt uit dat het nooit helemaal veilig kan zijn. "Er zijn mensen, overigens nog maar heel weinig, die het om medische redenen moeten gebruiken. Die daar gewoon een recept voor krijgen, omdat ze een ander probleem hebben. Dat is natuurlijk prima, maar elk gebruik heeft risico's. Het is natuurlijk wel zo dat, hoe meer je gebruikt en hoe langer je gebruikt, hoe groter de risico's zijn. Dus weinig en kort heeft in ieder geval de voorkeur."

'Weet wat je doet'

Als je dan toch nog overweegt om anabolen te gebruiken, raadt Herman aan om er nog eens goed over na te denken met de juiste informatie. "In ieder geval zorgen dat je echt weet waar het over gaat. Dus echt naar informatie kijken en als je het dan alsnog wil gebruiken, zou ik proberen om een dokter erbij te houden die dat in de gaten houdt. Nog mooier is een zogenaamde anabolenpoli. Dat is een ziekenhuis in Haarlem en daar kan je je laten testen op allerlei gezondheidsaspecten om zeker te weten dat het goed gaat", aldus Herman. Daarnaast kan je voor meer informatie terecht op de website van de Doping Autoriteit. "Daar staat ontzettend veel informatie waar je echt op kunt bouwen. Zorg vooral dat je weet wat je aan het doen bent."

Ster advertentie
Ster advertentie