STER Advertentie
STER Advertentie

Waarom is seksueel misbruikte R. Kelly ook minderjarigen gaan misbruiken?

Waarom is seksueel misbruikte R. Kelly ook minderjarigen gaan misbruiken?
youtube/lifetime

Woensdag 9 januari 2019 - 13:00 uur

|

Door:

Burç

In de documentairereeks Surviving R. Kelly doen meerdere vrouwen hun verhaal over seksueel misbruik door R. Kelly. De zanger ontkent alles, maar wat opvalt is dat de vrouwen vaak nog minderjarig waren toen hij ze benaderde. R. Kelly zei in een interview met GQ dat hij als kind seksueel misbruikt is. Waarom is de zanger dan ook minderjarigen gaan misbruiken? Dat vroegen Giorgio en Vanessa in de nieuwe middagshow Turn Up! aan Wineke Smid. Zij is onderzoekster bij De Forensische Zorgspecialisten en deskundige in zedendelicten.

Misbruik na misbruik

Wineke zegt dat ze vaker zien dat misbruikte mensen ook gaan misbruiken, maar een echte oorzaak weten ze niet. "We weten van de mannen die kinderen misbruiken, dat relatief veel daarvan ook zelf misbruikt zijn als kind. Waarom ze precies overgaan op dat misbruik, weten we echter niet. Het lijkt niet zo te zijn dat als je misbruikt bent, dat je dan een voorkeur voor kinderen krijgt. Die kant lijkt het onderzoek niet op te wijzen."

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Te jong om te beslissen

Wineke denkt dat het misbruik en de traumatische ervaringen kunnen zorgen voor anti-sociaal gedrag zoals het plegen van misbruik. "Biologisch gezien is het niet vreemd om meisjes vanaf dertien of veertien jaar seksueel aantrekkelijk te vinden. De afspraak is dat je daar niets mee doet, want we vinden dat die meisjes te jong zijn om zelf te beslissen met wie ze seks hebben. Ze kunnen nog niet vrijwillig instemmen wetend waar ze aan beginnen. Daarvoor moeten ze ouder worden."

Lees ook: Moeder van Aaliyah woest over R.Kelly- docu: ''Jullie moeten je schamen''

Kan je veranderen?

Je hoeft natuurlijk niet te reageren op alles en iedereen die je aantrekkelijk vindt, maar volgens Wineke wordt dat wel moeilijker als je rijk en beroemd bent. "En het wordt nog moeilijker als je eigen grenzen ook overschreden zijn en je misschien opgegroeid bent in een situatie waar het helemaal niet zo duidelijk is waar de grenzen liggen en waar je je aan moet houden." Kun je die mensen nog veranderen? "Ja, want mensen kunnen leren om zich anders te gedragen. Dat is best moeilijk, maar wel mogelijk", aldus Wineke.

R. Kelly & misbruik

Er gaan al jaren geruchten dat R. Kelly als een soort roofdier jonge vrouwen misbruikt. In de Lifetime-docu vertellen slachtoffers dat ze zich gevangen, gebrainwasht en misbruikt voelden door de r&b-zanger. R. Kelly heeft het misbruik altijd ontkend en hij is ook nooit officieel aangeklaagd.

'Waarom leidt misbruik vaak tot misbruik?'

CritiX

Ondanks dat R. Kelly (nog) niet veroordeeld is, is er een hoop ophef rondom de artiest ontstaan. Kan je als fan nog wel naar zijn muziek luisteren terwijl je zijn daden afkeurt? Vind jij dat FunX de muziek van R. Kelly nog moet draaien? Aanstaande zondag tussen 17:00 en 19:00 wordt dit besproken bij CritiX en jij kan meepraten!

Populair op FunX.nl

  • Actrice Imanuelle Grives gearresteerd in België met grote hoeveelheden drugs

  • Zo reageert DJ Wef als guy haar on air op een date vraagt

  • Famke Louise beschuldigd van plagiaat vanwege track 'Faka'

  • Sevn Alias niet te spreken over racistisch tintje Zwarte Cross: 'Allah Afbakbar'

  • Beyoncé en Blue Ivy starten #BrownSkinGirlChallenge

  • Fabrizio zit tegen een 'zware depressie' aan na Temptation Island Vips

{"c1":"2","c2":"17827132","ns_site":"po-totaal","potag1":"npofunx","potag2":"site","potag3":"npo","potag4":"npo","potag5":"zenderportal","potag6":"audio","potag7":"npofunx","potag8":"site","potag9":"site","name":"npofunx.news.funx.40420-waarom-is-seksueel-misbruikte-r-kelly-ook-minderjarigen-gaan-misbruiken"}