FunX

Ismail is Leraar van het Jaar: "Ik ben me bewust van mijn verantwoordelijkheid"

foto: LinkedIn: Ismail Aghzanay
  1. Newschevron right
  2. Ismail is Leraar van het Jaar: "Ik ben me bewust van mijn verantwoordelijkheid"

De kans is groot dat slechts enkele leerkrachten echt indruk op je wisten te maken tijdens je schoolcarrière. Lesgeven is namelijk meer dan alleen het overdragen van informatie. Leerlingen motiveren, liefde hebben voor je vak en een band kunnen creëren met je leerlingen zijn minstens zo belangrijk. Ismail Aghzanay beschikt over al deze kwaliteiten, want de docent Engels is uitgroepen tot Leraar van het Jaar 2021 in de categorie 'Voortgezet Onderwijs'. In de Start met Fernando vertelde hij meer over deze prestigieuze titel.

Ismail Aghzanay is verkozen tot Leraar van het Jaar 2021!

Struggles

Het is niet de eerste keer dat Ismail zich leraar van het jaar mag noemen. Zo kreeg hij in 2018 al de prestigieuze titel en werd er een mini-documentaire gemaakt waarin hij met oud-studenten praat over zijn rol in hun ontwikkeling. Ismail vindt het nog altijd een ontzettend belangrijke taak om kinderen op weg te helpen in het leven, vooral ook omdat hij dat in zijn jongere jaren zelf ook nodig had.

"Ik zeg zelf altijd dat als je het klappen van de zweep kent of als je zelf bepaalde struggles hebt meegemaakt dan weet je ook hoe je met leerlingen om moet gaan", vertelt Ismail. Ook het gegeven dat hij zelf uit een achterstandswijk komt, speciaal onderwijs volgde, heeft er volgens hem mede voor gezorgd dat hij vandaag de dag een geliefde docent is. "Het beïnvloed hoe ik met die kids omga. Ik begrijp waar bepaalde handelingen en uitingen vandaan komen en omdat ik zelf die pijn heb gevoeld en het ook terugzie bij leerlingen denk ik dat ik ze daardoor beter kan begrijpen en begeleiden."

Grootste prijs

De passie en liefde die Ismail heeft voor zijn beroep maken dat veel van zijn (oud-)leerlingen hem een warm hart toedragen. Dat bevestigt voor hem dat hij een positieve invloed heeft op hun ontwikkeling. "Het is heel tof om te zien. Leerlingen van vroeger sturen me berichten en delen mijn posts op sociale media. Eén bericht dat me echt heeft geraakt, is die van een leerling die zei: 'Meneer, ik hoop dat u wint, maar stel dat u niet wint, maakt het niet uit. De grootste prijs heb je al gewonnen en dat zijn onze harten.' Toen kon je me echt oprapen."

Quote

Ik ben me bewust van de grote verantwoordelijkheid die ik heb.

Ismail Aghzanay

"De eerste die in mij geloofde"

Een grotere prijs dan de liefde die hij krijgt van leerlingen kan hij zich dan ook niet wensen, maar voor Ismail zelf duurde het ontzettend lang voordat hij les kreeg van een docent die hem echt wist te inspireren. Zo vertelt hij dat de eerste docent waar hij les van kreeg op het hbo hem nog altijd is bijgebleven. "Nielze Bento was mijn eerste docent op het hbo. Ik houd van humor en ik kan me herinneren dat ze een keer tegen me zei: 'Ismail luister, je hebt veel potentie en je kan veel bereiken. Je kunt veel betekenen voor kids, maar maak iets minder grappen, want anders gaan mensen je als een clown zien'."

In eerste instantie wuifde Ismail haar opmerking weg, maar toen hij eindelijk zelf voor de klas stond en leerlingen hem constant grappig noemde, realiseerde hij zich pas wat Nielze bedoelde. "Ik wil ook wel eens horen dat ik een goede docent ben. Toen besefte ik pas wat ze bedoelde. Sindsdien onderhoud ik nog steeds contact met haar. Ze was de eerste die in mij geloofde en dat zal ik nooit vergeten."

"Grote verantwoordelijkheid"

Hoewel Ismail blij is met de erkenning voor zijn harde werk vindt hij het belangrijker om jongeren te blijven inspireren en motiveren. Hij doet dan ook iedere dag zijn uiterste best om de volle potentie van zijn leerlingen te benutten.

"Op het moment dat ik ze niet hetgeen geef wat ik ze hoor te geven zoals aandacht, genegenheid, liefde, vertrouwen en natuurlijk goed onderwijs, ga ik niet met een goed gevoel de deur uit. Ik ben me bewust van de grote verantwoordelijkheid die ik heb."

Ster advertentie
Ster advertentie