FunX Den Haag

Scholieren voeren actie voor heropening scholen voorgezet onderwijs

foto: Twitter: DenHaagFM
  1. Newschevron right
  2. Scholieren voeren actie voor heropening scholen voorgezet onderwijs

In Den Haag voeren scholieren en studenten woensdag actie voor meer haast bij het heropenen van middelbare scholen, hoge scholen en universiteiten. Hierbij krijgen zij steun van De Kinderombudsman, een overheidsorganisatie die opkomt voor de rechten van kinderen en jongeren in Nederland, die een brief stuurde naar het demissionaire kabinet met de oproep om de scholen 1 maart weer te openen.

Protest

Een groep jongeren stond woensdagochtend op het Plein in Den Haag. Zij droegen boodschappen op bordjes met zich mee namens leeftijdsgenoten die kampen met mentale problemen en er wegens de coronamaatregelen niet bij konden zijn. Voor de actie hebben het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) de handen ineengeslagen.

"Het kabinet heeft de intentie uitgesproken om scholen snel te openen, maar we zien dat er nog weinig daadkracht wordt getoond om dat daadwerkelijk te doen", vertelt LAKS-voorzitter Nienke Luijckx in het radioprogramma West Wordt Wakker. "Er wordt niet gekeken naar de mogelijkheden om stapsgewijs te heropenen." Volgens ISO-voorzitter Dahran Çoban moet de actie worden gezien als een noodkreet. "Sommige studenten zijn sinds maart vorig jaar niet meer op een onderwijsinstelling geweest. Het gemis is erg groot."

Brief

De Kinderombudsman roept in een brief het demissionaire kabinet op om de scholen in het voortgezet onderwijs per 1 maart weer te openen. "Het heropenen van scholen biedt jongeren het perspectief, de sociale contacten en de structuur die nodig zijn voor een goede mentale gezondheid en sociaal emotioneel welbevinden en om te kunnen leren", schrijft de organisatie op hun website. In de brief wijst de Kinderombudsman op de sociaal-emotionele en mentale schade van de coronamaatregelen en lockdown, die bij jongeren dusdanig groot is dat het vanuit een ontwikkelingsperspectief niet verantwoord is om de scholen in het voortgezet onderwijs nog langer gesloten te houden.

Ster advertentie
Ster advertentie