FunX

"11 doden en meer dan 320 besmettingen coronavirus in Italië"

foto: Meisje met mondkapje op in Milaan. Beeld: AFP
  1. Newschevron right
  2. "11 doden en meer dan 320 besmettingen coronavirus in Italië"

Na China en Zuid-Korea is Italië het derde land met het grootste aantal besmettingen van het coronavirus. Scholen zijn gesloten, voetbalwedstrijden worden zonder publiek gehouden. De situatie lijkt uit de hand te lopen, maar hoe gaat het eraan toe? Italië-correspondent Mustafa Marghadi van de NOS vertelde in Start met Fernando meer over de situatie in het land.

Volledig afgesloten dorpjes

Volgens Mustafa zeggen de laatste cijfers dat er zeker meer dan 320 mensen besmet zijn in Italië. De meesten daarvan bevinden zich in de regio Lombardije, waar ook Milaan ligt. Inmiddels zijn er ook elf mensen overleden. Mustafa meldt dat het vooral om oudere mensen gaat die al verzwakt waren of medische problemen hadden. "Dat wil zeggen dat je dit virus eigenlijk vooral niet moet krijgen als je ziek of al ouder bent." De situatie ontstond in elf Noord-Italiaanse dorpjes die op dit moment volledig zijn afgesloten voor de buitenwereld. Op de hoofdwegen naar die dorpjes staat politie, waardoor je er niet langs kunt tenzij je speciale toestemming hebt, zoals ambulances of als je levensmiddelen die kant op moet sturen. Mustafa: "De mensen moet natuurlijk nog wel eten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Paniek?

En hoe zit het eigenlijk met de manier waarop de Italianen reageren? Volgens Mustafa is het te verdelen in twee kampen.

"Er zijn mensen die zichzelf heel overdreven opsluiten in huis. Die durven niet naar buiten te komen totdat er geen enkel geval van corona meer is. Of je hebt gewoon de mensen die over straat gaan en denken: dit is niet veel meer dan een normale griepuitbraak en dan doe ik ook niet zo ingewikkeld. Dus het zit er een beetje tussenin."

Rustig in miljoenenstad Milaan

Mustafa bevindt zich momenteel in Milaan en merkt dat het overal een stuk rustiger is in de gigantische modestad. "Het is een miljoenenstad, maar ze hebben een hele boel scholen en universiteiten afgesloten. Ook de theaters en de Dom zijn gesloten, dus er zijn veel minder mensen hier in de stad." In het dagelijks leven merkt ook Mustafa dat hij zich anders gedraagt en extra oplettend is als hij bijvoorbeeld iemand ziet hoesten. "Als iemand hoest, met of zonder mondkapje, valt het wel ineens heel erg op. Je let er wel op, zo van: oh wacht, misschien moet ik maar niet bij die persoon in de buurt staan." Ondanks alles probeert men volgens Mustafa toch gewoon rustig door te gaan met het leven in Milaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aangepast reisadvies

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels het reisadvies naar Italië aangepast. Zo wordt er afgeraden om af te reizen naar de regio's die het zwaarst getroffen zijn door de corona-uitbraak.

Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Beeld: ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ster advertentie
Ster advertentie