FunX

Is dropshipping oplichting? "Ik werd bedreigd en kreeg mensen aan m'n deur"

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Is dropshipping oplichting? "Ik werd bedreigd en kreeg mensen aan m'n deur"

Een webshopje starten waarop je spullen verkoopt die rechtstreeks van goedkope Chinese leveranciers afkomen: dropshipping is voor steeds meer jongeren een makkelijke en aantrekkelijke manier om geld te verdienen. Maar is het niet gewoon oplichting om goedkope spullen voor een hoge prijs door te verkopen? En wat zijn de risico's die daaraan vastzitten? Ingrid besprak het in TopiX met dropshipper Joshua en met Mandy, bij wie het dropshippen voor grote problemen zorgde.

"Het is zo geëxplodeerd dat ik bedreigingen kreeg." - Mandy

Makkelijk ondernemen

Het is geen oplichting, maar een businessmodel, vindt Joshua, een bekende dropshipper die door middel van cursussen aan anderen zijn werkwijze leert. "Het is gewoon hoe de wereld in elkaar zit." Hij legt uit waarom het zo populair is onder jongeren: "Het is een trend dat steeds meer jongeren een eigen business willen opstarten. Ze willen ondernemer worden en dropshippen is een hele toegankelijke manier om een eigen business te starten, daar ervaring in op te doen en er je eerste geld mee te verdienen, omdat je eigenlijk heel weinig startkapitaal nodig hebt en geen voorkennis nodig hebt."

Droom verkopen

Joshua biedt dus cursussen aan waarmee hij anderen leert net als hijzelf geld te verdienen met dropshippen. Maar is dat financiële succes wel weggelegd voor iedereen die een webshopje begint? "Ik vergelijk het met een sportschoolabonnement. Als je lid wordt, is dat geen garantie voor een goed lichaam. Om dat te krijgen, moet je er zelf tijd en energie in stoppen. Dat is hetzelfde met een cursus zoals die van mij. Je moet zelf de uren erin stoppen en je best doen."

Paniek
Het klinkt misschien makkelijk, maar de verantwoordelijkheid die erbij komt kijken wordt volgens Joshua vaak onderschat. "Je moet ervoor zorgen dat de producten goed en op tijd geleverd worden en dat de klanten een goede klantenservice krijgen."

Dat gaat niet altijd goed. "Er zijn ook veel jongeren die vanuit hun slaapkamer een eigen webshop opzetten. Dat gaat goed, ze verdienen er lekker geld mee, maar de levering gaat fout en klanten hebben vragen. Dan raken ze in paniek, gooien ze hun webshop offline en bieden ze geen klantenservice." Van dit soort situaties zijn klanten vervolgens de dupe, zoals meerdere keren te zien was in Tim Hofmans YouTube-serie #BOOS.

Bedreigingen
Ook bij Mandy ging het mis. Ze begon op haar zeventiende met dropshippen en raakte daardoor flink in de problemen. Het begon goed, maar de levertijden waren erg verschillend, waardoor mensen op een gegeven moment lang op hun bestellingen moesten wachten. "Het is zo geëxplodeerd dat ik bedreigingen kreeg, er mensen aan m'n deur stonden en dat mijn dochter op 18 plus-sites is gezet. Ik ben toen naar een psycholoog geweest, omdat ik het zo zwaar vond."

Lening
Uiteindelijk sloot Mandy een lening van €6000 af waarmee ze iedereen die haar een bericht stuurde - ook mensen die niet eens een bestelling geplaatst hadden - heeft terugbetaald. Toch achtervolgt het haar nu, bijna zes jaar later, nog steeds. "Met leveringen vanuit het buitenland: brand je handen er niet aan. Wees niet afhankelijk op die manier, want het gaat je de kop kosten."

Tips

Webshopexpert Astrid van Kollenburg heeft nog wat tips waarmee je kunt achterhalen of je als consument te maken hebt met een dropshipper. Zit je niet te wachten op een product van een goedkope leverancier als AliExpress? Check dan even de volgende punten:

  • Kijk naar de levertijd. "Als er twee tot vier weken staat, weet je dat de kans groot is dat het vanuit China moet komen."
  • Check het retouradres. "Dropshippers die via AliExpress werken, laten het via de leverancier terugsturen."
  • Controleer de contactgevens "Je bent verplicht om als webwinkelier contactgegevens op de website te plaatsen. Dropshippers die op die manier leveren, hebben er vaak geen telefoonnummer op staan. Dat is mogelijk een signaal."
  • Gebruik de zoekfunctie in de app van AliExpress. "Je kunt daar zoeken op foto. Dus als je de foto uit de webwinkel opslaat kun je daarmee zoeken of het product via AliExpress verkocht wordt. Dan kun je het daar net zo goed zelf bestellen."
Ster advertentie
Ster advertentie