FunX

Dropshipping cursussen om rijk te worden: betrouwbaar of niet?

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Dropshipping cursussen om rijk te worden: betrouwbaar of niet?

Je hebt ze vast weleens voorbij zien komen: die (soms irritante) advertenties waarin jou wordt verteld - en vaak beloofd - dat je zomaar duizenden euro's per maand kunt verdienen met jouw online bedrijfje. Om dat waar te maken, moet je dan een cursus volgen en klaar. Maar hoe werkt dit eigenlijk en wat is hier allemaal van waar? Maxime van NOS Stories ging op onderzoek uit en vertelde er meer over in Start met Fernando.

Zijn de cursussen betrouwbaar?

Voor het onderzoek heeft NOS Stories gekeken naar de drie grootste aanbieders die het vaakst voorbij komen in advertenties op Instagram en YouTube, namelijk Jia Ruan, Joshua Kaats en Boyd Hoek. Het gaat om jonge jongens die zelf een e-commerce bedrijf hebben en daar nu cursussen in aanbieden om vooral een jonge doelgroep te leren hoe het hiermee ook veel geld kan verdienen. NOS Stories ontdekte dat steeds meer jongeren dit soort bedrijfjes op hebben gezet na het zien van de ads.

Maxime legt uit dat er gekeken is naar wat voor cursussen zij aanbieden en wat daarin gezegd wordt, want snel geld verdienen kan natuurlijk niet zomaar. "We hebben dat voorgelegd aan drie e-commerce experts en zij zeggen dat het allemaal klopt wat er in die cursussen staat. Het zijn gewoon goede cursussen met een goed instapniveau als je een beginner bent en helemaal niets weet van marketing en online ondernemerschap. Maar je moet natuurlijk niet verwachten dat je na zo'n cursus meteen rijk gaat worden. Dat zit er gewoon niet in."

Mindset

De cursussen van de drie guys die onderzocht zijn, zijn voornamelijk gericht op dropshipping. Bij dropshipping hebben webshops helemaal geen voorraad, maar zijn zij eigenlijk een soort tussenpersoon tussen de consument en de leverancier. Zodra er een bestelling wordt geplaatst via de Nederlandse website, wordt dat direct doorgestuurd naar de leverancier (in China) en die levert het vervolgens gelijk aan de consument. De tussenpersoon verdient geld door het product voor veel meer op zijn website te verkopen dan de leverancier ervoor vraagt. Maxime: "Zij leren jou hoe je in contact komt met die ondernemers daar en hoe je ervoor zorgt dat je product bij de klant komt. Maar ze zijn ook heel veel bezig met mindset. Je moet een bepaalde mindset hebben om alle kansen te kunnen aangrijpen en om uiteindelijk veel geld te kunnen verdienen."

Rijk worden, wordt dus niet uitgesloten. Het kan zeker allemaal. Maar zoals met alles in het leven hangt het uiteindelijk van jezelf af. Een cursus nemen is geen garantie dat je sowieso superrijk gaat worden. Maxime: "Het is niet supermakkelijk om dit te doen. Je moet gewoon verstand hebben van marketing en ondernemen. Het is niet iets wat je onderuit gezakt zomaar eventjes doet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vage reviews

Ook de reviews werden onder de loep genomen. Zo vond Maxime allerlei vage reviewartikelen met titels als: "Is [naam] een scammer?" Aan het einde van het artikel worden de gereviewde personen vaak opgehemeld en staat er vervolgens een linkje waar je op kan klikken en daarmee hun cursussen kan kopen. Maxime vond dit niet op onafhankelijke reviews lijken en vroeg daarom hoe dit zit aan de drie onderzochte jongens. "Zij legden uit dat dit 'affiliate marketing' heet. Als ik bijvoorbeeld een review over FunX zou schrijven en daar een linkje bij doe naar de website van FunX, dan zou ik geld kunnen verdienden als mensen via mijn link op de site van FunX komen. Het is een soort betaalde promotie. Zij zeggen dat in principe iedereen iets over hen kan schrijven en dat zij daar niet altijd controle over hebben."

De conclusie is volgens Maxime dat alles wat deze jongens doen, niet strafbaar is. "Iedereen vindt er wel iets van, maar alles wat zij doen, van de reviews tot aan het aanbieden van cursussen of de lifestyle die zij schetsen op Instagram: het mag allemaal."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie