FunX

Cemal (27) is als politieagent etnisch geprofileerd: "Staande gehouden door collega's"

foto: TikTok: jeugdagent_cemal
  1. Newschevron right
  2. Cemal (27) is als politieagent etnisch geprofileerd: "Staande gehouden door collega's"

De politie is een campagne gestart om bij de werving van agenten meer de focus te leggen op diversiteit. Cemal (27) is politieagent en weet zelf ook hoe het is om etnisch geprofileerd te worden. "Ik werd op een onjuiste manier bejegend", aldus Cemal in gesprek met Susanne in Jouw Stad.

Cemal (27) is politieagent maar wordt zelf ook etnisch geprofileerd

Etnisch profileren

"Ik heb het helaas ook moeten ervaren", zegt Cemal over zijn ervaring met etnisch profileren. "Ik heb een hele mooie auto. Daar reed ik mee rond en toen werd ik helaas staande gehouden door mijn collega's. In principe is een aanhouding niet erg, maar ik werd op een onjuiste manier bejegend en er werden dingen gedaan die eigenlijk niet mogen."

"Toen ik vroeg wat de reden was, wilden ze geen reden geven. Ze waren heel kort door de bocht. Terwijl ik denk, als politieagent, leg ik iemand graag uit wat de reden is als ik iemand aan de kant zet."

Voordelen

Cemal ervaart in zijn werk als politieagent veel voordelen van zijn Turkse afkomst. "Ik spreek de Turkse taal en ik werk in Rotterdam-West, waar heel veel Turken wonen die gebrekkig of geen Nederlands spreken", legt hij uit. "Als die op het bureau komen, ben ik er voor hun. Dat is een van de voordelen. Elke politieagent wil natuurlijk iemand helpen en het is heel triest als je iemand niet kan helpen. Met mijn taalkennis lukt dat wel."

Quote

Ik vind het allerleukste om een jongere uit het criminele circuit te halen.

Niet alleen hulpverlenen

Het helpen van mensen is niet het enige aspect dat Cemal mooi vindt aan zijn vak. "Politiewerk is niet alleen helpen. Dan had ik ook bij de ambulance of brandweer kunnen gaan werken. De adrenaline vind ik ook leuk. Boeven vangen en de meldingen: dat trekt me ook aan van het politiewerk. Maar dat kan je mooi combineren met het hulpverlenen."

Wat hij het allerleukste vindt aan zijn baan? "Ik ben ook jeugdagent, dus ik vind het het allerleukste om een jongere uit het criminele circuit te halen en het juiste pad te laten bewandelen. Daar haal ik de meeste voldoening uit."

Diversiteit

Bij de werving van nieuwe agenten gaat de politie zich de komende tijd vooraal richten op diversiteit. "Ik wil echt duidelijk maken dat wij als politie op zoek zijn naar diverse nieuwe collega's", zegt Cemal. "En diversiteit is niet alleen etniciteit. Het is ook je seksuele voorkeur en waar je vandaan komt. Heb je je hele jeugd in een kamp gewoond, ben je van mijn part ook divers. Of als je jong bent ook, want dan heb je de kennis van de jeugd in deze tijd."

Ster advertentie
Ster advertentie