FunX

Regisseur Salma zoekt meisjes met een hoofddoek voor nieuwe serie

foto: Instagram: @katwalk_serie
  1. Newschevron right
  2. Regisseur Salma zoekt meisjes met een hoofddoek voor nieuwe serie

De modewereld is nog lang niet zo inclusief als die zou moeten zijn. Daar gaat de nieuwe NPO 3-serie Katwalk over. Hoofdpersonage Khadija wil graag model worden, maar haar hoofddoek blijkt in de industrie niet altijd geaccepteerd te worden. Regisseur Salma Chafouk Idrissi, die de serie samen met scenarist Zainab Goelaman schreef, is nog op zoek naar een meisje dat de rol van Khadija kan vertolken en die zoektocht blijkt niet zo makkelijk. Aan Tannaz vertelt ze waarom.

Salma Chafouk zoekt meisjes die een hoofddoek dragen voor de serie 'Katwalk'

Video niet beschikbaar

Eerlijke representatie

Salma vertelt dat ze het belangrijk vindt dat het meisje dat Khadija gaat spelen ook in het dagelijks leven een hoofddoek draagt, om zo bij te dragen aan een betere en oprechte representatie. Die vindt volgens haar in de film- en tv-wereld vaak nog alleen aan de oppervlakte plaats. "Het gaat om authenticiteit en integriteit. Als we zo'n verhaal schrijven zou het oneerlijk en minder krachtig zijn als we kiezen voor een actrice die goed is, maar zelf geen hoofddoek draagt."

Daarom doen Salma en de rest van het team extra hun best om een zo realistisch mogelijke Khadija te vinden. "Je ziet wel meisjes met een hoofddoek op tv, maar vaak zijn dat meisjes die in het dagelijks leven geen hoofddoek dragen. Er zijn er in de filmwereld maar weinig die dat wel doen en wij vinden dat ook die meisjes in de filmindustrie terecht moeten kunnen komen en een kans moeten krijgen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen acteerervaring nodig

Voor Katwalk is Salma op zoek naar een meisje tussen de 16 en 20 jaar oud. "Maar ik ben daar soepel in, dus het maakt niet uit als je net iets ouder of jonger bent. Verder houdt Khadija van mode en is ze pittig en stoer." Acteerervaring heb je voor de rol niet nodig. "Je mag dan ook zeker meedoen, maar we schrikken niet van mensen die nog nooit hebben geacteerd."

Er zijn al wel wat aanmeldingen binnengekomen, maar Salma is nog niet helemaal tevreden. "We willen graag meer meisjes aansporen om zich aan te melden. We willen ze echt de kans geven." Ken je iemand die geschikt zou zijn voor de rol van Khadija of lijkt het je zelf wat? Inschrijven kan tot en met 25 april via katwalk@topkapifilms.nl

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Halima Aden

Het verhaal van Katwalk doet denken aan dat van topmodel Halima Aden. Zij maakte in november 2020 bekend uit de mode-industrie te stappen. Ze verscheen als eerste model met een hijab op grote magazinecovers, maar liet weten dat ze door de modewereld haar ware identiteit uit het oog is verloren. "Zoals ik al vaker heb gezegd is het moeilijk om een minderheid binnen een minderheid binnen een minderheid te zijn", schreef het Somalisch-Amerikaanse model op Instagram. Ze had vaak het gevoel dat ze moest veranderen om geaccepteerd te worden en besloot daarom geen modeshows meer te lopen. Onlangs bracht ze haar eigen hijabcollectie uit.

Ster advertentie
Ster advertentie