FunX Utrecht

Voor handhavers in Utrecht is hoofddoek dragen binnenkort toegestaan

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Voor handhavers in Utrecht is hoofddoek dragen binnenkort toegestaan

Handhavers en toezichthouders in Utrecht mogen binnenkort een hoofddoek of keppel dragen tijdens het werk. Utrecht zou daarmee de eerste stad in Nederland zijn die dit toestaat. Een motie daarover werd donderdagavond aangenomen in de gemeenteraad, meldt het AD.

Motie

De fractie van DENK in Utrecht nam het initiatief tot de motie. Zij vinden dat het uitsluiten van godsdienstige uitingen niet past bij het inclusieve karakter van de stad. Daarnaast zou het kunnen bijdragen aan een divers personeelsbestand. De motie werd uiteindelijk aangenomen door een grote meerderheid. Uiterlijk voor de zomer van volgend jaar moet de nieuwe regel worden ingevoerd.

Primeur in Nederland

Tot nu toe is het dragen van zichtbare geloofsuitingen door handhavers, toezichthouders en politie overal in Nederland verboden. De Amsterdamse politie overwoog eerder al eens om het dragen van hoofddoeken toe te staan, maar door veel weerstand werd het voorstel uiteindelijk van tafel geveegd.

In landen als de Verenigde Staten, Engeland, Canada en Zweden is het al jarenlang toegestaan om als politieagent een hoofddoek of keppel te dragen. Volgens DENK "werkt dit prima" en dus zou het volgens de partij ook in Nederland goed moeten werken. Ze hopen dan ook de rest van Nederland te inspireren om hetzelfde te gaan doen. "Utrecht zou op dit vlak een voorloper worden van een maatschappelijke verandering."

Ster advertentie
Ster advertentie