logo
FunX

Steeds meer Nederlanders blijven weg van vaccinaties: "Ik vertrouw de overheid niet"

  1. Newschevron right
  2. Steeds meer Nederlanders blijven weg van vaccinaties: "Ik vertrouw de overheid niet"

Het aantal Nederlanders dat zichzelf of hun kinderen laat vaccineren daalt en dat is volgens de overheid en artsen zorgwekkend. Een dalende vaccinatiegraad (het percentage van de bevolking dat is gevaccineerd) vergroot namelijk de kans dat er in de toekomst besmettelijke ziektes zoals mazelen uitbreken. Toch zijn er mensen die niks moeten hebben van vaccinaties, bijvoorbeeld omdat ze de inhoud niet vertrouwen of bang zijn voor de bijwerkingen.

De discussie over wel of niet vaccineren loopt de afgelopen tijd weer hoog op, zeker nadat er in de politiek gesproken werd over minder kinderbijslag of zelfs boetes voor ouders die hun kind niet willen laten vaccineren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

meer transparantie

In TopiX liet onder andere rapster Landa horen waarom ze zich niet laat vaccineren. Dit is met name door een nare ervaring met haar zoontje. Hij werd ingeënt, maar kreeg later last van benauwdheid en stuiptrekkingen. In het ziekenhuis werd verteld dat dat bijwerkingen waren van de vaccinatie. "Ik vind dat de overheid transparanter moet zijn en ons meer moet uitleggen wat écht de bijwerkingen zijn van vaccinaties", vertelt Landa. De boetes vindt ze dan ook een slecht idee. Ze ziet liever dat de overheid investeert in het beter informeren van ouders.

anti-vaxxers

In Nederland ligt de vaccinatiegraad voor de meeste vaccinaties boven de 90 procent, maar nog onder de kritische 95 procent. Om de groep zogeheten anti-vaxxers kleiner te maken, worden ouders die hun kind niet laten vaccineren sinds een tijdje uitgenodigd voor een gesprek bij de Jeugdgezondheidszorg. Op die manier hoopt de staatssecretaris Blokhuis ze van gedachten te veranderen zegt, hij tegen NOS. Volgens hem zijn er namelijk veel misverstanden over inentingen. Speciaal getrainde professionals zullen deze onjuiste informatie, die vooral rond gaat op social media, proberen te ontkrachten. Op Facebook is het sinds kort ook mogelijk om advertenties speciaal te richten op deze groep vaccinatieweigeraars.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

farmaceutische industrie

Dat meer voorlichting vanuit de overheid niet voor iedereen een juiste oplossing is, geeft luisteraar Marianne aan. Ze vraagt zich af of de overheid zelf wel over de juiste informatie beschikt. Ze is argwanend tegenover de farmaceutische industrie, de partij waarvan de overheid deze informatie ontvangt. "Het draait allemaal om geld verdienen." Journaliste en juriste Zaïre, die graag het belang van vaccinaties wil benadrukken, stelt daarentegen dat vaccinaties een van de meest gereguleerde dingen ter wereld zijn. "Alle bijwerkingen zijn bekend. Het is een van de veiligste dingen die je kan nemen."

vergeten verleden

Zaïre vindt het zorgwekkend dat mensen door dit soort angsten wegblijven van vaccinaties. Ze benadrukt het belang hiervan aan de hand van het verleden: "We vergeten allemaal heel makkelijk dat in 1960 miljoenen mensen wereldwijd dood zijn gegaan aan de pokken en mazelen. [...] Dat soort dingen zijn gebeurd en die zijn we zo makkelijk vergeten omdat we binnen tien à twintig jaar door middel van een hele harde vaccinatiecampagne dit helemaal het land uit hebben weten te krijgen."

"Het is heel erg belangrijk dat we ons allemaal laten vaccineren!"

Ster advertentie
Ster advertentie