FunX

Ena (24) verloor haar hand maar blijft positief: 'Door te huilen groeit mijn hand niet terug'

foto: Instagram: @enadediccfoto: Instagram: @enadedicc
  1. Newschevron right
  2. Ena (24) verloor haar hand maar blijft positief: 'Door te huilen groeit mijn hand niet terug'

Het leven van de 24-jarige Ena veranderde compleet toen zij door een auto-ongeluk haar rechterhand verloor. Een heftige ervaring die niet niets is op zo'n jonge leeftijd. Toch heeft Ena de kracht gehad om haar situatie te accepteren en staat ze ontzettend positief in het leven. Ze vertelde er meer over in Start.

Ena verloor haar hand: "Door de adrenaline moest ik erom lachen"

Spekgladde weg

Het ongeluk gebeurde vorig jaar toen Ena in de auto zat, met haar verloofde achter het stuur, in de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Op een gegeven moment ging het mis toen ze op een weg reden waar eerder die dag een vrachtwagen benzine had gelekt. "De benzine was met water weggespoeld, wat eigenlijk niet mag. Daardoor was de weg spekglad. De auto kantelde op mijn kant en door de harde klap knalde het raam kapot. Mijn arm vloog daarna het raam uit, waardoor mijn hand tussen het asfalt en de auto terecht kwam en er per direct afgehakt was."

'Ik begon te lachen'

Je zou denken dat iemand die zoiets naars en heftigs meemaakt keihard gaat huilen. Niet in Ena's geval. "Uiteindelijk trok ik mijn arm de auto in en zag ik dat er geen hand meer aanzat. Ik denk dat het door de adrenaline of de shock kwam, maar ik begon te lachen. Gelukkig was mijn vriend er nog wel met zijn gezonde verstand bij. Hij begon te schreeuwen en daardoor kwam ik weer terug in de werkelijkheid. Ik dacht dat ik in een film beland was, want je denkt: zoiets gebeurt mij niet."

Door de adrenaline heeft Ena al die tijd geen pijn gevoeld. Toen ze eenmaal door voorbijgangers uit de auto was geholpen, ging ze zelfs nog op zoek naar haar hand. "Ik ben nog als een ballerina over de weg heen gehuppeld om nog delen van mijn hand te vinden in de hoop dat ze die weer konden vastnaaien."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Robothand

Inmiddels heeft Ena een zogenaamde bionic hand of een 'robothand', zoals zij het zelf noemt. "Het is een soort harnas die je om je stompje heen doet. Er zitten heel veel sensoren aan die worden bestuurd door je hersenen. Als ik nu denk: ik wil die hand openen, dan doet hij dat ook." Sommige dingen zijn wel wat lastiger, legt Ena uit. "Met een echte hand kan je ook je polsen bewegen. Hiermee kan je je hand alleen openen of sluiten. Je kan niet echt soepele bewegingen maken. Een telefoon kan ik bijvoorbeeld niet vasthouden met die hand."

'Door te huilen groeit je hand niet terug'

Ena praat heel luchtig en vol humor over haar heftige ervaring. Ondanks alles staat ze ontzettend positief in het leven.

Quote

"Ik heb het gewoon heel snel geaccepteerd en ben van mezelf een heel positief persoon. Nadat ik mijn hand kwijtraakte voelde ik mij misschien een weekje depressief. Daarna zei ik tegen mezelf: 'Door te huilen groeit je hand niet terug, dus ga lachen en leef je leven lekker verder.' Na regen komt zonneschijn. Nu respecteer ik de kleine dingen in het leven ook veel meer."

Ena
Ster advertentie
Ster advertentie