FunX

Défano Holwijn over Stacktember: "Volgend jaar wil ik het nóg lastiger maken"

foto: Instagram: @defano.holwijn
  1. Newschevron right
  2. Défano Holwijn over Stacktember: "Volgend jaar wil ik het nóg lastiger maken"

Het is vandaag 30 september en dat betekent dat de laatste dag van Stacktember is aangebroken! Bedenker Défano Holwijn vertelde in Start met Fernando hoe hij de afgelopen maand heeft ervaren, wat hij ervan heeft geleerd en wat hij volgend jaar anders gaat doen.

Défano Holwijn over Stacktember: ''Volgend jaar wil ik het naar een hoger level tillen''

Video niet beschikbaar

Dankbaar

Na een maand meedoen aan Stacktember is Défano vooral dankbaar. "Je komt tot het besef dat je heel veel kan doen, maar je doet het niet omdat je aan het besparen bent. Je kunt jezelf even op pauze zetten en resetten. Daarnaast zorgt het voor discipline."

Fernando, die ook heeft meegedaan aan Stacktember, voegt daaraan toe: "Het zet je op scherp en je wordt kritisch op jezelf. Je realiseert je hoe los we gaan in het dagelijks leven wat betreft geld uitgeven. Je staat meer stil bij die hebberigheid die we hebben in deze wereld en beseft dat je dingen ook een andere keer kunt kopen of misschien helemaal niet."

Nóg minder uitgegeven

Défano begon ooit met Stacktember om meer bewustzijn te creëren over het belang van sparen. Hij voelt dat hij nu, na een aantal jaren meedoen, veel meer discipline heeft gekregen. De eerste keer dat hij meedeed aan Stacktember baalde hij weleens als vrienden bijvoorbeeld naar een concert gingen. "Nu boeit het me gewoon nul", vertelt hij.

Ten opzichte van voorgaande jaren merkt Défano een verschil in zijn uitgavepatroon tijdens Stacktember. "Ik zit ieder jaar sowieso niet aan het budget van 50 euro, maar wat betreft dit jaar heb ik het gevoel dat ik daarbuiten nog minder heb uitgeven", vertelt Défano doelend op kosten die tijdens Stacktember wél gemaakt mogen worden.

Ideeën voor volgend jaar

Wat betreft volgend jaar is Défano al manieren aan het bedenken hoe hij Stacktember nóg interessanter kan maken. "Er zijn heel veel mensen die in de bijstand leven die me berichten sturen. Ze zijn heel blij met deze challenge. Ze zeggen van: 'Het geeft toch een klein kijkje in ons leven'. Sommige mensen vertellen mij dat ze van 50 euro per week leven. Dat is dan voor alles, dus niet alleen voor luxe. Daarom wil ik kijken hoe ik het volgend jaar naar een hoger level kan tillen. Bijvoorbeeld door voor boodschappen een bepaald bedrag in te stellen, zodat je niet los kunt gaan met boodschappen en kunt denken: lang leve de lol."

Ster advertentie
Ster advertentie