FunX

Hoe de wereld er volgens maaltijdbezorger Malik uitziet na 21.00 uur

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Hoe de wereld er volgens maaltijdbezorger Malik uitziet na 21.00 uur

Jep, die vervelende avondklok is nog steeds wennen. Bijna iedereen moet tussen 21.00 uur en 04.30 uur binnenblijven, maar er zijn natuurlijk wat uitzonderingen. FunX sprak met Malik, die als maaltijdbezorger werkt, om te checken hoe de wijde wereld eruitziet wanneer de meesten binnen moeten blijven.

Hi Malik, je bent een van de weinigen die na 21.00 uur met een geldige reden de straat op mag. Chill lijkt me?

"Ik ben vooral blij dat ik überhaupt kan werken. Het geeft me de mogelijkheid om in beweging te blijven en onder de mensen te blijven. Het voelt niet per se als een privilege, want het is allemaal niet zo spannend als het lijkt hoor."

Geen gekke dingen meegemaakt na 21.00 uur?

"Ik werk in Leiden en hier is het vrij rustig geweest deze week. Het is vooral heel leeg op straat en er valt geen levende ziel te bekennen. Dat vind ik eigenlijk wel chill, omdat ik me niet druk hoef te maken om het drukke verkeer. Het is lekker rustig op de weg, dus ik kan heel makkelijk van plek naar plek."

Gelukkig zijn er geen rellen geweest in Leiden. Er zijn wel zorgen om mogelijke rellen aankomend weekend. Heb je instructies gehad van je werkgever voor het geval dat je in zo'n situatie terechtkomt?

"Jazeker. Ik heb een digitaal formulier gekregen met uitleg. Daarin staat precies wat we moeten doen als we een grote menigte tegenkomen. Lang verhaal kort: we moeten die dan eigenlijk zien te vermijden en kijken of we een andere route kunnen nemen."

Maak je je druk om zo'n eventuele onrustige situatie?

"Ah joh, ik maak me daar totaal niet druk om, haha. Ik zou me gewoon omdraaien en dan lekker de andere kant op fietsen. Ik ga m'n tijd toch niet verspillen aan die rellen? Nee man, ik heb wel wat beters te doen, zoals ervoor zorgen dat je eten warm aankomt, haha! Hopelijk gebeurt er niets. Zo wel, dan hoop ik dat de (horeca)ondernemingen heel worden gehouden. Die hebben het al zwaar genoeg."

Trouwens, dope rugtas heb je. Zeg eens eerlijk, hebben mensen je gevraagd om die te kunnen lenen zodat ze de deur uit kunnen na 21.00 uur?

"Huh, nee? Ik wist niet dat dat een ding was, haha. Ik zou het in ieder geval niet gedaan hebben, want ik wil niemand in de problemen brengen. Iedereen kan aangehouden worden en als je geen werkgeversverklaring bij je hebt, krijg je gewoon een boete."

Ben jij al gestopt door de politie?

"Nog niet, maar het zal geen probleem worden als ik gestopt word. Ik heb namelijk alle benodigde verklaringen gewoon altijd bij me."

Veel mensen voelen zich eenzaam in deze tijd. Praten ze ook langer met je als je aan de deur staat?

"Misschien komt het inderdaad doordat ze allang geen andere mensen hebben gezien, want ik merk dat veel mensen wel graag een praatje willen maken. Dat vind ik alleen maar leuk. Het is een van de mooiste aspecten van mijn werk."

Mooi om te horen! Nog één laatste dingetje: pak je weleens stiekem een pizza slice uit de doos?

"Haha, was dat maar zo makkelijk! Ik heb wel allerlei verhalen gehoord van bezorgers die dat vroeger deden. Nu is het vrijwel onmogelijk, omdat de bestellingen worden geseald. Iemand zou het dus meteen opmerken als een bestelling al door iemand is geopend. Dus, voor de mensen die bestellen: geen stress."

Ster advertentie
Ster advertentie