Financiële problemen door belastingtoeslagen: "Ik moest €4000 terugbetalen"
- News
- Financiële problemen door belastingtoeslagen: "Ik moest €4000 terugbetalen"
In Nederland krijgen zo'n vijf miljoen huishoudens toeslagen van de Belastingdienst. Denk aan zorgtoeslag, huurtoeslag of kinderopvangtoeslag. Chill, want daarmee word je financieel ondersteund, maar door het ingewikkelde systeem kan het zijn dat je meer geld krijgt dan waar je eigenlijk recht op hebt. En dat is tricky, want dat bedrag kan hoog oplopen en moet je uiteindelijk soms in één klap terugbetalen. Het gevolg is dat veel mensen daardoor in de financiële problemen raken. Eva besprak in TopiX of die toeslagen wel zo handig zijn.
Financiële problemen
Iemand die door belastingtoeslagen in de financiële problemen is gekomen, is Sie. Zij moest tot twee keer toe vierduizend euro terugbetalen omdat ze teveel kinderopvangtoeslag had ontvangen: "Aan het eind van het jaar bleek dat mijn ex en ik te veel verdienden en dat we eigenlijk 300 euro per maand te veel kregen..."
Duizenden euro's terugbetalen
Sie was zich van geen kwaad bewust, maar moest aan het einde van het jaar wel al die euro's terugbetalen. "Ik was toen 19. Niemand weet hoe dat werkt." Sie was als jonge moeder met hele andere dingen bezig en tegen de tijd dat ze de rekening kreeg, was het bedrag inmiddels al weer hoog opgelopen. "Dan is er sprake van een sneeuwbaleffect."
Voorlichting
Sie leerde hoe het systeem in elkaar zit door op haar bek te gaan, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. "Ik vind eigenlijk dat iedereen op 18-jarige leeftijd goed voorgelicht moet worden. Er komen dan ineens heel veel verantwoordelijkheden om de hoek kijken waar je niet op voorbereid bent."
Hoe kan het mis gaan?
De toeslagen zijn een voorschot. Ze worden gebaseerd op een schatting, maar omdat persoonlijke situaties snel kunnen veranderen - bijvoorbeeld door een scheiding, andere baan of verhuizing - kan het zijn dat die helemaal niet meer klopt. Je kan er dus lang niet altijd zelf iets aan doen, behalve alle cijfers en gegevens goed in de gaten houden.
Elk jaar hebben zo'n 300.000 huishoudens problemen met het terugbetalen van te hoge toeslagen waardoor er dwanginvorderingen opgelegd worden. Die mensen lopen dan het risico dat er beslag wordt gelegd op hun loon of bezittingen. Momenteel wordt er onderzoek gedaan en nagedacht over een nieuw, makkelijker systeem dat tot minder problemen leidt.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Vraag om hulp
Natasja heeft twee tips met betrekking tot het regelen van je toeslagen. Als eerste is het slim om pas toeslag aan te vragen voor de jaren die al helemaal goed geregistreerd staan bij de Belastingdienst. Als je met terugwerkende kracht toeslag aanvraagt, kan je niet in problemen raken. Ten tweede moet je altijd goed checken of de inschatting van de Belastingdienst over je salaris klopt. Rond het - als het kan - een beetje naar boven af, zodat de kans groter is dat je geld terugkrijgt in plaats van dat je bij moet betalen.
Voor het regelen van toeslagen en andere financiële zaken kun je altijd hulp vragen bij de Belastingdienst. Vul dus niet zomaar wat in als je er niet uitkomt.
OP JE MONNIE
Heb je schulden? En lijkt het alsof er geen licht is aan het einde van de tunnel? Je bent niet de enige! Het schuldensysteem is fucked up en soms heb je misschien het gevoel dat je niet gehoord wordt, maar FunX is er voor je. Samen met jou wil FunX de schuldenproblematiek in Nederland aanpakken en daarom zet FunX zich met het project #opjemonnie een jaar lang in voor jongeren met schulden.
Lees ook
FunX
Schuldenexperts geven luisteraar advies: "Ik ben een zzp-er met schulden"FunX
Donovan bouwde zonder dat hij het wist duizenden euro's schulden opFunX
Manuela (21) heeft 10.000 euro schuld: "Ik moet me sterk houden voor mijn dochter"FunX
Mert en Randy zamelden 12 duizend euro in voor Palestijnse kinderen: "In december gaan we er hopelijk heen"