Esther (28) over sportverslaving: "Ik zal nooit tevreden zijn met mezelf"
- News
- Esther (28) over sportverslaving: "Ik zal nooit tevreden zijn met mezelf"
De koude dagen zijn weer begonnen, en dat betekent dat een deel van de mensen snel de sportschool induikt om zich voor te bereiden op de zomer. Hoewel we weten dat sporten talloze voordelen met zich meebrengt, kan overmatig sporten ook averechts werken. Dit probleem staat bekend als bogorexia, oftewel een sportverslaving. Ook de 28-jarige Esther uit Amsterdam worstelt hiermee. Wat begon als een manier om haar leven op orde te krijgen, groeide uit tot een mentale strijd.
Onzeker
Esther werd op jonge leeftijd al geconfronteerd met haar gewicht. Toen ze op de basisschool zat, werden er nare opmerkingen naar haar hoofd geslingerd. “Ik was veel voller dan de rest van de kinderen en dat lieten ze ook weten. Ik werd varken of vreetzak genoemd.” Ze probeerde de kinderen zoveel mogelijk te negeren, maar hoe ouder ze werd, hoe ergere opmerkingen ze te horen kreeg. “Het enige wat mij opvrolijkte, was meer eten. Op die manier kon ik mijn verdriet aan de kant schuiven.”
Als je onzeker bent, laat je mensen echt over je heen lopen.
Keerpunt
Het werd voor Esther steeds moeilijker om met een glimlach in de spiegel te kijken. Ze begon zich steeds vaker met anderen te vergelijken. Het keerpunt in haar leven kwam toen ze op 19-jarige leeftijd haar eerste relatie kreeg."Als je onzeker bent, laat je mensen echt over je heen lopen. Er was eindelijk iemand die een relatie met mij wilde, dus het maakte niet uit als hij me de grond in boorde," vertelt ze.
Esther deed er alles aan om hem gelukkig te maken, in de hoop dat hij haar niet zou verlaten. Toch bleef de onzekerheid over haar uiterlijk Esther achtervolgen. Ze onthult dat ze daarom na grote maaltijden naar de wc ging om alles uit te braken, zonder zich bewust te zijn van haar eetstoornis. "Ik voelde me niet goed genoeg, en toen hij me dumpte, besloot ik dat ik dit nooit meer wilde meemaken." Daarom schakelde ze een vriendin in met veel kennis over sporten en bezocht ze voor het eerst de sportschool.
Sportschool
Dat ene bezoekje resulteerde uiteindelijk in vier keer per week zweten in de sportschool. Het was niet gemakkelijk, maar zodra ze de perfecte routine had gevonden, was Esther niet meer te stoppen. "Toen de eerste kilo's eraf gingen en mensen echt begonnen op te merken dat ik was afgevallen, gebeurde er iets in mijn hoofd waardoor ik niet kon stoppen." Esther was voortdurend bezig met haar voeding en gewicht. "Eerst at ik bijna niets meer, maar ik merkte vrij snel dat ik daar geen spieren van kreeg, dus volgde ik een zeer strikt dieet." Haar obsessie met haar uiterlijk werd zo intens dat ze afspraken met vrienden afzegde en zelfs op vakantie meteen de sportschool in het hotel opzocht. "Ik deed het eigenlijk niet uit liefde voor sporten, maar omdat mensen me anders behandelden. Vrienden wilden opeens op mij lijken, en als je me dat jaren geleden had verteld, had ik je uitgelachen."
Wat is een sportverslaving?
Volgens Lidewy Hendriks, psycholoog bij MIND Korrelatie is het vaak lastig om te bepalen wanneer sporten een verslaving wordt. Het begint namelijk vaak onopvallend, doordat mensen sporten als iets positiefs beschouwen. Hoe kun je dan vaststellen of je een sportverslaving hebt?
"Een sportverslaving treedt op wanneer je gedrag de grens van gezondheid overschrijdt. Men wordt afhankelijk van het sporten en kan er niet meer zonder. Het niet kunnen sporten kan dan leiden tot intense onrust of angst. Het is daarom belangrijk om jezelf in de gaten te houden. Vraag jezelf af of je ontspannen kunt sporten of dat je angstig wordt als je een week niet zou sporten. Daarnaast is het van belang om te kijken in hoeverre je mentaal bezig bent met sporten. Als je voortdurend gefocust bent op het sporten waardoor het invloed heeft op je sociale leven of werkleven, kan dat een teken zijn dat er meer aan de hand is."
Verslaving
Sporten werd Esther's absolute focus. Ze zette alles op alles om naar de sportschool te gaan, ongeacht pijn of ongemak. Maar dat zorgde er langzamerhand voor dat ze in een groter probleem terechtkwam. "Ik was voortdurend bezig met sporten en er goed uit willen zien." Vrienden en familie maakten zich zorgen over haar nieuwe levensstijl, maar Esther gaf er geen gehoor aan. "Ik dacht oprecht dat dit de weg naar geluk was, maar het werd alleen maar erger."
Welke gevolgen kan een sportverslaving hebben?
Een ongezonde relatie met sporten kan dus enorme negatieve gevolgen hebben. Welke gevolgen dit zijn legt Lidewy uit:
"Als je in het verleden dingen hebt meegemaakt waardoor je onzeker over je zelf bent geworden, probeer je wellicht deze onverwerkte emoties te verbergen door zo fit mogelijk te worden. Dit kan leiden tot het misbruiken van sportmiddelen, wat op zijn beurt resulteert in ongezonde eetgewoontes. Dit zorgt dan uiteindelijk weer voor lichamelijke klachten.”
Spijt
Ondanks dat Esther nooit had verwacht dat ze er ooit zo fit zou uitzien, is het de vraag of ze echt gelukkig is.“Misschien kom ik stoer over, maar voor sommigen zie ik er te mannelijk uit. Soms denk ik echt dat ik nooit tevreden met mezelf zal zijn”, vertelt ze. Voor Esther voelt het alsof ze niet aan de sociale norm voldoet. “Ik had het hier laatst over met vrienden, en ze zeiden dat ze van ‘vrouwelijke vrouwen’ hielden. Wat dat mag inhouden, weet ik zelf ook niet.”
Hoewel Esther kampt met een sportverslaving en onzekerheid, is ze vastbesloten om zichzelf gelukkig te maken. Ze heeft nog een lange weg te gaan, maar ze vindt dat het tijd is om haarzelf op nummer één te zetten. “Ik wil mezelf echt eens gelukkig zien en me niet bezighouden met wat anderen over mij denken. Daar schiet je niks mee op.”
Tip om een sportverslaving tegen te gaan
Mocht je net als Esther een sportverslaving hebben, kun je volgens Lidewy het volgende doen:
"Overweeg of je daadwerkelijk gelukkiger wordt door te sporten. Voel je je nog steeds een waardevol persoon zonder het sporten? Als het antwoord nee is, is het raadzaam om deze gevoelens te bespreken met bijvoorbeeld vrienden, familie of een professionele instantie zoals, MIND Korrelatie. Je kunt ze anoniem bellen en om advies vragen. Het is in ieder geval belangrijk om over je situatie te praten en hulp te zoeken."