Naar homepage
FunX

Dit is wat artiesten verdienen aan Spotify-streams

foto: WDnet Creation (Shutterstock)foto: WDnet Creation (Shutterstock)
  1. Newschevron right
  2. Dit is wat artiesten verdienen aan Spotify-streams

In de moderne tijd verdienen veel artiesten hun geld met online streams. Zeker nu er door de coronacrisis geen liveshows zijn, zijn deze streaming-inkomsten extra belangrijk. Maar hoeveel geld verdient een artiest eigenlijk aan Spotify-streams? Danny van NOS Stories deed hier onderzoek naar en vertelde er meer over in Start met Fernando.

Dit verdienen artiesten aan jouw streams

Spotify doet geheimzinnig

Laten we meteen met de deur in huis vallen: hoeveel verdient een artiest nu eigenlijk per stream? Nou, dat is niet zo makkelijk te achterhalen. Spotify doet er namelijk erg geheimzinnig over. Het hangt blijkbaar van veel factoren af. Zo keert niet elk land hetzelfde bedrag uit.

Minder dan een cent

Om er toch achter te komen, is Danny wat gaan rondvragen in de muziekindustrie. Op die manier ontdekte hij dat een artiest minder dan een cent per stream verdient. "Als artiest pak je tussen de 0,003 cent en 0,005 cent per stream. Je moet dus wel heel veel gestreamd worden om er iets aan over te houden", legt Danny uit. Bizzey vertelt in het interview met NOS Stories: "Ik vind het niet interessant om alleen van streams te leven. Dat komt omdat je met shows zoveel kan verdienen."

Daarnaast betekent het niet dat al het geld ook daadwerkelijk naar de artiest gaat. "Artiesten moeten het geld vaak ook onderverdelen: een platenlabel of een manager willen ook vaak nog geld hebben. Dan blijft er niet heel veel over", vertelt Danny.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

70 procent

Veel artiesten en muziekmakers zijn niet blij met het systeem van Spotify. Het werkt namelijk zo: van al het geld dat Spotify binnenkrijgt gaat 70 procent naar de mensen achter de muziek. Dat geld komt dus ook van jouw abonnement. Als dat een tientje kost, dan betaalt Spotify daarvan dus zeven euro uit.

Hoe werkt dat? Danny legt uit dat al het geld op een hoopje wordt gegooid en daarna wordt verdeeld over alle streams. Maar er wordt ook gekeken naar het aandeel van één artiest binnen al die streams. "Dus, stel: Drake is verantwoordelijk voor vijf procent van alle streams, dan moet vijf procent van al het geld naar Drake gaan."

Niet eerlijk

Dat is natuurlijk oké als je graag naar Drake luistert. Maar wat als je dat nooit doet? Dan is het eigenlijk een beetje raar, aangezien je geld dus naar Drake gaat terwijl je nooit naar zijn muziek luistert. Danny: "Daarom vinden sommige artiesten ook dat je alleen moet betalen voor de artiesten die je ook echt streamt. En niet dat alles op een hoopje wordt gegooid en het daarna wordt verdeeld."

Officiële reactie Spotify

Danny heeft bij Spotify nagevraagd of zij dit systeem kunnen aanpassen. "Zij zeggen dat het technisch gezien moeilijk is. Ook zeggen ze dat het veel gaat kosten om dat hele systeem om te bouwen. Maar Spotify heeft beloofd om volgend jaar met officiële reactie hierop te komen."

Ster advertentie
Ster advertentie