FunX

Jongeren ervaren groepsdruk door 'Hot Girl Summer'-lijsten: "Trio voor punten"

foto: YouTube: NOS Stories
  1. Newschevron right
  2. Jongeren ervaren groepsdruk door 'Hot Girl Summer'-lijsten: "Trio voor punten"

Megan Thee Stallion bracht de Hot Girl Summer in het leven: een zomer waarin je de leiding hebt over je eigen geluk en niet geeft om de mening van anderen. Tegenwoordig zijn er ook Hot Girl Summer-lijsten waarmee, vooral jonge meisjes, punten kunnen scoren voor bepaalde opdrachten en die lijsten hebben nu ook Nederland bereikt. "Dat kan fout gaan, omdat meiden heel erg over hun eigen grenzen heen gaan", laat Nina van NOS Stories weten, die hier onderzoek naar deed.

Opdrachten voor punten

De lijsten lijken in eerste instantie misschien onschuldig, maar kunnen ook gevaarlijk zijn. Veel jongeren ervaren namelijk groepsdruk door de lijsten. "Het zijn lijsten die vooral rondgaan op TikTok", zegt Nina. "Maar wij kwamen erachter dat in Nederland duizenden meiden eigen lijsten hebben gemaakt. Daarop staan opdrachten met dingen die ze kunnen doen voor punten."

In de VS waren deze lijsten al een trend en deze zomer lijkt de trend dus ook Nederland te bereiken. "Het is een manier om te experimenteren, nieuwe dingen te doen en even helemaal los te gaan aankomende zomer. Maar onze video gaat er ook over dat het best wel fout kan gaan, omdat meiden heel erg over hun eigen grenzen heengaan", aldus Nina van NOS Stories.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Punten voor seks, black-out gaan of een trio

Die lijsten en de opdrachten die erop staan, kunnen behoorlijk verschillen. "Als je het hebt over meiden van 12 of 13 jaar, dan gaat het bijvoorbeeld om uit huis sneaken voor punten, of moeten nablijven, iemands snap vragen, of een hoodie krijgen van iemand", laat Nina weten. Bij oudere meisjes kunnen de opdrachten een stuk extremer worden. "Bij meiden van 15, 16 of 17 krijg je de meeste punten bijvoorbeeld voor seks, een black-out krijgen door alcohol of zelfs een trio."

Groepsdruk

Voor het onderzoek van NOS Stories werden deelnemers van de lijsten gevraagd of ze wel eens druk voelden door de lijst en daardoor over hun eigen grenzen gaan. "Daaruit bleek wel dat één op de vier meisjes echt druk ervaart om dingen te doen die ze misschien anders niet zouden doen. Eén op de vijf heeft ook echt iets gedaan waar ze achteraf spijt van hadden", aldus Nina.

"We hebben een meisje gesproken en in haar groep was de druk heel hoog. Ze stond op een gegeven moment gedeeld eerste en toen gingen haar vriendinnen haar pushen dat ze moest winnen. In een bar hebben haar vriendinnen toen geregeld dat twee barmannen boven in een kamertje op haar gingen wachten om een trio te doen. Toen is ze echt in dat kamertje geduwd, terwijl ze eigenlijk niet wilde. Ze zei: 'Ik had dit zonder die lijst echt nooit gedaan' en ze heeft er eigenlijk nog heel erg last van dat ze dat heeft gedaan."

Quote

Eigenlijk zou je punten moeten krijgen als je je grenzen bewaakt.

Nina

'Praat erover'

Deelnemers aan het onderzoek werd ook gevraagd wat hun redenen zijn om aan de lijsten mee te doen. "Het past heel erg bij de tijd van nu waarin corona voorbij is en mensen denken: we willen echt weer even helemaal los gaan en hoe gaan we dat dan doen?", zegt Nina.

Volgens Nina maken veel organisaties zich zorgen over meisjes die slachtoffer worden door mee te doen aan deze trend. "Die organisaties zeggen: praat erover. Vertel dat je dit doet aan anderen en bespreek dat in een veilige omgeving. Als je een keer over een grens gegaan, praat daar dan ook over."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie