FunX

Donegi Abena over het winnen van lichtzwaargewichttitel: "Je verliest pas als je opgeeft"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Donegi Abena over het winnen van lichtzwaargewichttitel: "Je verliest pas als je opgeeft"

Sinds 11 februari mag Donegi Abena zichzelf de nieuwe lichtzwaargewichtkampioen noemen bij Glory. De 24-jarige kickbokser wist in Duitsland de titel van Sergej Maslobojev te veroveren, die op technische knock-out werd uitgeschakeld. Donegi was vanochtend in de studio bij Fernando om onder andere te vertellen over het intense titelgevecht, het begin van zijn kickbokscarrière en de mentale kracht die nodig is voor de sport.

Glory light heavyweight kampioen Donegi Abena: "Je verliest pas als je opgeeft"

'Meer dan blij'

Wie de wedstrijd tussen Donegi en Maslobojev gezien heeft, weet dat het er hard aan toe ging. Hoewel het in de eerste drie rondes gelijk op leek te gaan, zorgde het aanvallende spel van Donegi uiteindelijk voor de beslissing. Naar eigen zeggen zat de Surinaams-Nederlandse kickbokser goed in zijn vel tijdens de wedstrijd. "Ik had een goede voorbereiding gehad", vertelt hij. "De wedstrijd ging goed en ik draaide op hoog tempo. Ik heb hem (Maslobojev, red.) goed gedrukt en kreeg daardoor de winst, dus ik ben meer dan blij."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Begin van kickbokscarrière

Voor Donegi is het de eerste keer in zijn jonge carrière dat hij de lichtzwaargewichttitel in ontvangst mocht nemen. De weg naar de titel was echter niet bepaald gemakkelijk. Zo vertelt de kickbokser dat hij de sport al jaren beoefende voordat hij bij Glory terechtkwam. "Ik was ongeveer 16 toen ik begon met kickboksen. De broer van een goede mattie van mij zat op kickboksen en vroeg mij een keer mee. Toen ben ik mee gaan trainen en na een paar maanden had ik zoiets van: dit ligt mij wel." Sindsdien is Donegi keihard blijven sleutelen aan zijn vechtskills om te komen waar hij nu is. "Voor je het weet, mag je je eerste wedstrijd spelen. Vervolgens win je die en win je steeds meer wedstrijden. Uiteindelijk kom je steeds een klasse hoger en voor je het weet, sta je bij Glory."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Twijfels

Ondanks dat Donegi jarenlang bloed, zweet en tranen gaf voor zijn kickbokscarrière, geeft hij toe dat hij vaak aan zichzelf heeft getwijfeld. Zo heeft hij meermaals overwogen om vaarwel te zeggen tegen de sport. "Ik heb heel vaak op het punt gestaan waarop ik dacht: ik ga stoppen, ik heb geen zin meer. Maar na een paar dagen ga ik toch weer naar de gym om toch weer beter te worden. Ik heb in mijn hoofd een bepaald beeld van mezelf en dat moet ik gewoon waarmaken. Je verliest pas op het moment dat je opgeeft. Zolang je dat niet doet, kun je altijd nog een keer vechten totdat je wel wint."

Quote

Je moet extra hard je best doen om ze een lesje te leren.

Donegi Abena (24)

Mentaal zwaar

Volgens Donegi vraagt het kickboksen niet alleen fysiek, maar ook mentaal veel van hem. Zo is het van belang om goed om te leren gaan met verliezen. "Het is zwaar. Als kickbokser speel je niet elke week een wedstrijd zoals in het voetbal. Vooral tijdens corona zat er veel tijd tussen de wedstrijden en als je verloor, liep je een half jaar lang met die nederlaag in je hoofd."

'Extra hard je best doen'

Dat de 24-jarige kickbokser nu lichtzwaargewichtkampioen is, betekent niet dat hij naast zijn schoenen gaat lopen. Zo is hij van mening dat hij als kampioen extra zijn best moet doen om te laten zien dat hij de titel waardig is. "Nu moet je extra hard gaan. Eerst was je aan het jagen op de titel en had jij honger, maar nu komen andere vechters voor jou. Dus je moet extra hard je best doen om ze een lesje te leren."

Ster advertentie
Ster advertentie