FunX

De Ritmische Dichter beterde zijn leven door rap en het helpen van jongeren

foto: YouTube: De Ritmische Dichter
  1. Newschevron right
  2. De Ritmische Dichter beterde zijn leven door rap en het helpen van jongeren

Leroy uit Lelystad heeft een moeilijke jeugd gehad. Hij zat op jonge leeftijd in een kindertehuis en belandde later in de jeugdgevangenis na het maken van een aantal verkeerde keuzes. Hij heeft zijn situatie compleet weten om te draaien en werkt nu zelf in een jeugdgevangenis. Ook rapt hij onder de artiestennaam de Ritmische Dichter. In Jouw Stad vertelde hij over zijn ervaringen en hoe hij zijn leven gebeterd heeft.

Kindertehuis

Toen Leroy vijf jaar oud was, begonnen voor hem vervelende tijden. Hij werd uit huis gehaald en zat anderhalf jaar in een kindertehuis. Toen hij terugkwam naar Lelystad nadat hij uit het kindertehuis kwam, kwam hij terecht bij zijn ooms. "Zij waren werkzaam in de drugs en waren drugsverslaafd," zegt Leroy. "Dit waren natuurlijk geen goede voorbeelden."

Droom

"Mijn droom was altijd om profvoetballer te worden, maar door een talentendag waarop ik niet aangenomen werd, viel mijn droom in duigen." Leroy besloot toen om te gaan rappen en begon met het roken van wiet. Dit was niet goed voor hem en hij kwam in een neerwaartse spiraal. "Van het een kwam het ander en voordat ik het wist pleegde ik drie gewapende overvallen en werd ik veroordeeld tot jeugd-tbs."

Leven omgezet

Maar hoe is hij uit dat wereldje gekomen? Toen hij 25 jaar oud was zag hij een quote voorbijkomen die een knopje bij hem omzette: "Als je dingen wil bereiken die je nooit hebt bereikt, zul je dingen moeten doen die je nooit hebt gedaan," luidde die quote. "Ik kreeg toen de kans om een opleiding te doen en te re-integreren als ouderenverzorger." Eerst dacht Leroy dat hij nooit van zijn leven de luiers van ouderen zou verschonen, maar hij besloot toch de kans met twee handen aan te pakken. De reden dat hij hiervoor koos is omdat hij een slecht zelfbeeld had en merkte dat, als hij dingen voor anderen deed zonder daar iets voor terug te verwachten, je zelfbeeld beter wordt. "Je gaat dan beseffen dat je meer waard bent dan je ooit had gedacht." Nu geeft Leroy zijn leven een negen plus."Het wordt een tien met een gouden plaat," zegt hij.

Ster advertentie
Ster advertentie