FunX

Fitria (31) over de Onafhankelijkheidsdag van Indonesië: ''Nog steeds niet erkend in Nederland''

  1. Newschevron right
  2. Fitria (31) over de Onafhankelijkheidsdag van Indonesië: ''Nog steeds niet erkend in Nederland''

Ieder jaar is het op 17 augustus groot feest in Indonesië. Dan wordt gevierd dat Indonesië onafhankelijk werd van Nederland. In Nederland zelf hoor je echter maar weinig over deze Onafhankelijkheidsdag. Hoe dat komt, vertelde Fitria vanmorgen in Start met Fernando.

Fitria (31) over de onafhankelijkheidsdag van Indonesië: ''Nederland erkent deze dag nog steeds niet''

Belangrijke dag

"Het is een ontzettend belangrijke dag voor Indonesiërs in Indonesië", vertelt Fitria over Onafhankelijkheidsdag, "maar ook voor Indonesiërs die hier in Nederland wonen." Op 17 augustus 1945 verklaarde toenmalig president Soekarno Indonesië officieel onafhankelijk. "We vieren dat Indonesië een echt land is geworden met eigen wetten en regelgeving en ook dat het zich heeft vrijgevochten van Nederland, dat Indonesië eeuwenlang heeft gekoloniseerd."

Niet erkend

In Nederland wordt er, behalve door de Indonesische Nederlanders, maar beperkt aandacht geschonken aan deze dag. Dat komt doordat Nederland de onafhankelijkheidsdatum van 17 augustus 1945 niet erkent. Nadat president Soekarno Indonesië onafhankelijk verklaarde, probeerde Nederland namelijk nog jarenlang Indonesië terug te krijgen. Pas op 27 december 1949 vond er, vanwege internationale druk, een soevereiniteitsoverdracht plaats. Dit is dan ook nog steeds de datum die Nederland aanhoudt als officiële datum van onafhankelijkheid.

Meer aandacht

Fitria hoopt dat Nederland ook de datum van 17 augustus 1945 gaat erkennen als officiële Onafhankelijkheidsdag. "Maar vanwege de politiek is dit moeilijk te bewerkstelligen", aldus Fitria. "Er is geen steun, geen draagvlak, om dit te erkennen." Wel merkt ze dat er steeds meer aandacht voor dit onderwerp komt. "Dat komt doordat Indonesische Nederlanders steeds mondiger worden en er een punt van maken om deze dag uitbundig te vieren."

Ster advertentie
Ster advertentie